2024.10.10, Csütörtök
Dezodorgyárat épít az ország északkeleti sarkában az Unilever, elsősorban exportra termelnek majd
Az Unilever Nyírbátori komplexuma (forrás: Unilever)

Dezodorgyárat épít az ország északkeleti sarkában az Unilever, elsősorban exportra termelnek majd

mti

2024.10.09. 16:57 - Szabó Ákos

Axe, Rexona és Dove márkájú termékeket fognak előállítani Nyírbátorban.

Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtóeseményen jelentették be a brit hátterű Unilever új nagyberuházását október 9-én: az nemzetközi nagyvállalat dezodorgyártó üzemet hoz létre Nyírbátorban.

A 30 milliárd forintos projektet az állam 3,9 milliárd forinttal támogatja, a gyárban száz új munkahelyet hoznak létre.

Az Unilever a bejelentés kapcsán kiadott közleményében kifejtette: új termékkategóriát és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza Magyarországra. A vállalat nyírbátori telephelyén épül fel az új üzem, melyben a közeljövőben elindul az Axe, Rexona és Dove márkájú aeroszolos dezodorok előállítása: évente 150 millió palack dezodor készülhet.

 

Közép-, Kelet- és Dél-Európa is Nyírbátorból vásárolja majd a dezodort

Ezzel az Unilever globális hálózatában a nyírbátori egység lesz a 4. legnagyobb kapacitású ilyen üzem. A tervek szerint a termelés 92 százaléka exportra kerül, így a hazai piac lefedése mellett innen szállítanak majd Csehországba, Romániába, Lengyelországba, Szlovákiába, Ukrajnába és Görögországba is.

Az építkezés idén ősszel indult el, a termelés pedig várhatóan 2026 első felében kezdődhet.

Az eseményen felszólaló Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter többek között dicsérte a brit-magyar gazdasági együttműködést, valamit azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország bár lakosságszám alapján a 95. a világon, az exportteljesítmény vonatkozásában a 33. helyen áll.

Megerősítette, hogy Magyarország ezért továbbra is a konnektivitás, az összeköttetések pártján áll. "Hazánk vonzerejét mind a keleti, mind a nyugati piacokon meg kívánjuk tartani, és továbbra is azt szeretnénk, hogyha a Magyarországon előállított termékek mind a keleti, mind a nyugati irányban versenyképesek tudnának lenni" - mondta.

Mi épül?NyírbátorüzemépítésüzemfejlesztésUnilever Magyarország Kft.

Hírlevél

Hirdetés