2024.10.05, Szombat
Új, korszerű üzemben indulhat a fogaskerékgyártás Kaposváron
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Új, korszerű üzemben indulhat a fogaskerékgyártás Kaposváron

magyarepitok.hu

2024.10.04. 12:02 - Bíró Beáta

Mindössze kilenc hónap alatt építette fel az 5300 négyzetméteres gyártócsarnokot a Weinberg.

Hirdetés

Elkészült a Szabó Fogaskerékgyártó Kft. új csarnoka a kaposvári Északi Ipari Parkban, az üzem így hamarosan megkezdheti működését. A zöldmezős beruházást a Weinberg ’93 Építő Kft. kivitelezte.

Szabó Ferenc közel 50 éve alapított fogaskerékgyártó cége egy garázsból indult el, azóta nemzetközi viszonylatban is sikeres vállalattá fejlődött. Időközben kinőtte 3500 négyzetméteres csarnokát, a dinamikus haladás tehát megkövetelte a bővítést: a cég a Füredi úton, egy öthektáros területen építette fel új üzemét. Az alapító fia, Szabó Krisztián jelenlegi ügyvezető lapunknak elmondta: az ingatlanfejlesztésre a kapacitás és kompetencia bővítése miatt is szükség volt. „A meglévő telephelyünkön egy saját hőkezelő üzletágat kívánunk fejleszteni, a forgácsolást, mint termékelőállítást pedig az új csarnokba helyezzük át. Ide kerülnek a régi és az újonnan beszerzett gépek is, melyekkel többek között a mezőgazdasági gépipar számára saját fejlesztésű hajtóművek gyártását indítjuk el.

Új piaci szegmensekben is aktívak vagyunk: a közeljövőben szeretnénk az autóipar irányába is nyitni, ennek feltétele, hogy ugyanolyan rendezettségi elvek mentén, nagyobb helyen tudjunk működni, mint eddig.”

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitokhu

 

Az új gyártócsarnok az eddigi 50 helyett száz fő foglalkoztatására is alkalmas lesz, tehát a cég ezzel a lépéssel megduplázza termelési kapacitását.

A területen több ütemben valósulnak meg a fejlesztések. Az első ütemben felépült csarnoképület 5300 m2 alapterületű. Ezen belül a csarnok és a raktár összesen 4450 m2, az iroda és az öltöző rész 600 m2, az elektromos és gépészeti helyiségek pedig 250 m2-en helyezkednek el.

A 10,5 méter magas épületben 6 méteres magasságig tudják ellátni a raktározási feladatokat. A jövőbeli tervek között szerepel egy híddaru telepítése, ám az első ütemben már megtörtént a daru fogadásához szükséges vázszerkezet kialakítása.

 

Tanműhely is működik az új üzemben

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft. a helyi középiskolával és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával együttműködve részt vesz a duális képzésben: jelenleg is több szakiskolás, illetve mérnökhallgató gyakorlati helyét biztosítja. „Szeretnénk ezt a képzést magasabb szintre emelni. Ezt szolgálja a kialakított tanműhely, ahol a diákoknak lehetőségük van olyan gépsorokon alkalmazni a megszerzett tudást, amelyre iskolai keretek között nincs lehetőségük. Célunk, hogy ezek a fiatalok a szakmában maradjanak, sőt, bízunk abban, hogy lesz köztük olyan, aki a vállalatunknál tervezi hosszú távon a karrierjét” – részletezte az ügyvezető.

 

 

Tervezés és kivitelezés – a siker a komplexitásban rejlik

A létesítmény, valamint a hozzá tartozó úthálózat tervezése és kivitelezése is a Weinberg feladata volt.

A sárospataki székhelyű generálkivitelező és acélszerkezet-gyártó vállalat munkájával valósult meg az épület vázszerkezete, a tetőszerkezet, homlokzatburkolás, a rétegrend kiépítés, a gépészeti, az erős és gyengeáramú rendszerek kivitelezése, a teljes vízelvezetés, a telken belüli szikkasztó kiépítése, valamint valamennyi építőmesteri és szakipari munka. 

Mint azt Czank Dániel, a Weinberg kivitelezésért felelős projektvezetője lapunknak elmondta: a munkaterületet 2024 januárjában vették át, de mivel az előkészületi munkálatok már korábban megtörténhettek, év elején nagy lendülettel neki is láttak a kivitelezésnek.  

 

 

„Az ideiglenes létesítmények szállításával, földmunkával, alapozással gyorsan el tudtunk indulni, március végére pedig összeszereltük az előregyártott vasbeton vázszerkezetet. Ezután az épület tető és homlokzat burkolása következett. A tető réteges szerkezetként épült meg, trapézlemez, hőszigetelés és vízszigetelő anyagok beépítésével” – részletezte a projektvezető.

 

A Weinberg élen jár a csarnoképítésben

A cég több száz csarnoképület kivitelezését valósította meg fennállása 30 éve alatt. Nem kérdés tehát, hogy itt is a legmegfelelőbb technológiákat alkalmazták. A homlokzatot 10 cm vastag IPN hőszigetelésű szendvicspanellel burkolták le, a kitöltő falazat Porotherm 25NF csiszolt falazóelemmel készült, a belső válaszfalak és a csarnokban levő füstkötény falak gipszkarton szerkezetűek. A homlokzaton az acél tartószerkezetre sávos fémlemez burkolat került.

Az épületben nincs gáz, fűtését, hűtését korszerű fan coil radiátorok és légkezelő berendezés látja el, külső folyadékhűtő telepítésével. A beépített elektromos teljesítmény 1100 kW, a lámpák LED-s kialakításúak. A csapadékvizet a telken belül létesített szikkasztó árokba vezetik, a tűzivíz tárolására pedig az épület mellett 2 db 100 m3 nagyságú fémtartályt helyeztek el.

 

 

A határidő az határidő

„A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a tervezés az első hónapokban párhuzamosan történt. Márciusra szerettük volna a terveket befejezni, ám a megrendelő változtatási igényei miatt – amiket örömmel teljesítettünk - ez májusra csúszott. A kivitelezés végének időpontja közben nem változott, így a véghajrá igen feszített tempóban zajlott. Sok egyeztetésünk volt az építtetővel, az alvállalkozókkal, de végül sikerült határidőre befejezni a fentebb felsorolt munkálatokat, mindössze kilenc hónap alatt” – összegezte Czank Dániel.

2024. szeptember 2-ra a teljes belső szakipari munkákkal és a külső út, valamint a közmű hálózat kivitelezésével is elkészült a Weinberg, ami igazi bravúrnak számít. Így megindulhatott az átadási és a használatba vételi eljárás.

 

 

Szabó Krisztián ügyvezető szavai szerint az első tárgyalástól kezdve professzionális és magas szakmai színvonalat képviselt a Weinberg.

„Objektíven, pontosan, a részletekre kiterjedő figyelemmel végezték a munkát, kooperatív és együtt gondolkodó módon tudtunk változtatásokat eszközölni magában a tervezési folyamatban is. Segítettek minket olyan szempontokkal, amiket a Weinberg sok évtizedes tapasztalatából merítettek” – összegezte a pozitív együttműködést az ügyvezető.

 

A fejlődés a jövő kulcsa

Czank Dániel projektvezető végül kiemelte a zöldberuházás területi adottságát, amely nagyban támogatta a kivitelezést, hiszen a feszített munkatempóban nem kellett a deponálásokra figyelni. Minden szükséges eszköz, anyag elfért a területen, így a szállítások ütemezésére sem kellett időt fordítani.

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft. elképzelései között szerepel, hogy a fennmaradó területen a jövőben az egész céget kiszolgáló logisztikai csarnokot, majd később, kifejezetten az új termék gyártására alkalmas gyártóüzemet is létesít.

Galéria

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.KaposvárSzabó Fogaskerékgyártó Kft.csarnoképítészöldmezős beruházás

Hírlevél

Hirdetés