2025.05.05, Hétfő
Főnixként támad fel a hamvaiból az ország legnagyobb gesztenyefeldolgozója
Fotó: Sarokpont Zrt.

Főnixként támad fel a hamvaiból az ország legnagyobb gesztenyefeldolgozója

Sarokpont Zrt.

2025.05.05. 10:16 - Kolinek Nóra

Az összetett munka első lépéseként az építési engedély soron kívüli jóváhagyatása már folyamatban van.

Hirdetés

A Somogy vármegyében található Kadarkút-vótapusztai gyárat tűzvész semmisítette meg március 27-én. A lángok egy új gépsor üzembe állítása közben, emberi mulasztás miatt csaptak fel, 3,5 milliárdos kárt okozva, lényegében megsemmisítve a gépeket és a teljes üzemcsarnokot – olvasható a vállalat sajtóközleményében.

A munkát már megkezdték, az építési tervek jóváhagyására várnak, a cég vezetése reméli, hogy ezeknek sikerül gyorsan átfutniuk a rendszeren. Újjá kell építeni a csarnok falait és tetőszerkezetét, továbbá az élelmiszergyártáshoz szükséges infrastruktúrát is, speciális közműhálózattal és -teljesítménnyel. Eközben a gépekhez szükséges alkatrészeket is be kell szerezni, az összeszerelés is hatalmas munka

- írták. 

Az égő üzem
Fotó: Sarokpont Zrt.

Csak néhány hónap maradt a teljes újjáépítésre

A Sarkpont Zrt. az ország legnagyobb kapacitású és legkorszerűbb gesztenyefeldolgozója. Alapítója és vezetője, Egyed Károly gyerekkora óta rabja a szelídgesztenyének. Mára nemcsak az ország, talán a régió legnagyobb feldolgozóüzemét hozta létre.

A matematikus és mérnök végzettséggel is rendelkező szakember maga tervezi és programozza a cég különleges, magasan automatizált gépsorait, a válogatott alapanyagok pedig egész Dél-Európából, sőt, olykor a tengeren túlról érkeznek az üzembe szeptember-októberben, amikor az éves termelés 80-85%-a készül.

A tájékoztatás szerint ez idén is így lesz, amennyiben sikerül addigra újjáépíteni a gyárat. Dr. Neszményi Zsolt, Somogy vármegye főispánja és Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője is biztosította támogatásáról a katasztrófa sújtotta Sarkpont Zrt.-t. Ígértek támogatást a bérekhez és az üzem újjáépítéséhez, valamint az építési engedély soron kívüli megadását.

 

Egyed Károly tulajdonos-cégvezető
Fotó: Sarokpont Zrt.

„A gesztenyét nem lehet hosszú ideig tárolni, mert hamar romlani kezd a minősége” – ismertette Egyed Károly.

"A legjobb, ha a beérkezést követő 48 órán belül feldolgozzuk, és mi így is fogunk tenni, ahogy minden évben 1993 óta. A helyzet most persze sokkal bonyolultabb, mint az eddigi években; nem tudjuk nyugodtan várni a szüretet és termékfejlesztésekkel, piacépítéssel tölteni az időt. Szeptemberre állnia kell az új csarnoknak, és újra fel kell építeni a gépsorokat. Sokan ígértek különböző segítséget, melyekről, – ahogy a vezető hozzátette ‒ nagyon gyorsan kiderül majd, jelentenek-e valamit a gyakorlatban."

 

Mi épül?Somogy VármegyeKadarkútgesztenyefeldolgozóújjáépítés

Hírlevél

Hirdetés