2024.06.17, Hétfő

Már érezteti hatását a várhatóan jövő januárban életbe lépő METÁR, azaz a megújuló és alternatív forrásokból előállított hő- és villamosenergia támogatási rendszer. A parlament két hete döntött a pályázati rendszerről, melytől évi 100-120 milliárd forint projektértékű kapacitástender kiírását remélik a szakemberek.

Ehhez kapcsolódik az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. pénteki közleménye: a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta a cég nyilvános részvény-kibocsátási tájékoztatóját, ezzel megnyílt az út a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett vállalat őszre tervezett nyilvános részvényértékesítése előtt.

Az Alteo Groupnál jelenleg 38 milliárd forint értékben azonosítottak a vállalat számára számításba vehető befektetési és beruházási lehetőségeket. Ezek közül az elkövetkező években legalább 10-14 milliárd forint értékben szeretnének projekteket megvalósítani. A tőkebevonás célja az ezekhez szükséges saját tőke biztosítása. Az Alteo Group jelenleg több projekt előkészítésén dolgozik, amelyek a METÁR rendszer kapacitástendereinek kiírására várnak.

A vállalatcsoport szakértői szerint nem csak a megújulóenergetikai támogatási rendszer, hanem a vállalatok okos energetikai megoldások iránti erősödő igénye is jelentős növekedést prognosztizál az energetikai szegmensben.

Az Alteo Group hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, üzleti aktivitása kiterjed a megújuló és hagyományos erőforrásokon alapuló energiatermelésre, az energia kis- és nagykereskedelemre, valamint a komplex ipari Smart Energy Management szolgáltatások területére. Konszolidált árbevétele 2015-ben meghaladta a 10 milliárd forintot. 2016 első negyedévét 538 millió forintos nettó eredménnyel zárta.

(MTI, privatbankar.hu)

(kép: smartinvest.hu)

Energetikamegújuló energiaMETÁR