2024.05.23, Csütörtök

Május 19. óta letölthető az elektronikus építési napló androidos változata, melyet a Lechner Tudásközpont fejlesztett ki. Az alkalmazással a felhasználók okostelefonon vihetnek fel napi jelentéseket és eseti bejegyzéseket, a megrendelők pedig saját készülékükön követhetik nyomon az építkezés fázisait – derült ki a tudásközpont sajtóközleményéből.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás felépítése megfelel a hagyományos elektronikus építési naplóénak. Az egyelőre Android operációs rendszerrel működő telefonokra – majd augusztustól iOS-re is – kifejlesztett alkalmazás célja, hogy számítógép vagy laptop nélkül bárhol, kis adatforgalommal, gyorsan és biztonságosan tegye elérhetővé az E-naplót.

Az április 6-án indult nyilvános tesztidőszak felhívása nyomán 24 óra alatt több száz felhasználó jelentkezett tesztelésre. Az építőiparban nagy érdeklődéssel várt fejlesztésre kivitelezők, építészek, műszaki ellenőrök, építőipari vállalkozók és saját házukat építtető magánszemélyek is kíváncsiak voltak.

„Az egy hónapos tesztidőszak alatt a vártnál sokkal kevesebb hibajelzés érkezett, több volt a pozitív reakció” – mondta el Both András, a Lechner Tudásközpont infokommunikációs igazgatója. „Fejlesztőként legfőbb célunk, hogy az alkalmazás minél inkább közelítsen a teljes elektronikus építési napló tudásához, ugyanakkor felülete legyen átlátható és egyszerűen használható.” Az építkezés helyszínén nincs mindig megfelelő alkalom összetett feladatok elvégzésére egy bonyolult struktúrájú weboldalon. Az okostelefonos alkalmazással viszont eseti bejegyzéseket vagy napi jelentéseket munka közben is könnyedén felvihetünk a rendszerbe. Új napló megnyitása, a törzsadatok felvétele és a fastruktúra kialakítása továbbra is csak asztali gépen vagy laptopon lehetséges.

A tervek szerint hamarosan további építésügyi alkalmazások követik a mobil E-építési naplót.

(kép: e-epites.hu)

Iparági híreképítőipar