2024.06.25, Kedd

Távhővezeték épül Szekszárd és a Paksi Atomerőmű között a Modern Városok Program keretében, így a jövőben az atomerőmű biztosítja majd a távhőszolgáltatást a tolnai megyeszékhely számára.

A fejlesztést elősegítő megállapodás aláírásánál Ács Rezső, Szekszárd polgármestere hangsúlyozta, a projekt a Modern Városok Program várost érintő fejezetének kilenc pontja közül a legjelentősebb. A távfűtést a városban közel 5700 lakás és 270 közület használja, így nagyjából a lakosság felét érinti a beruházás. Ugyanakkor vizsgálják a rendszer bővítésének lehetőségét is. „Az olcsóbb energia előnyökkel jár a gazdaságfejlesztés terén is” – tette hozzá.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a villamosenergia-termelés mellett már most is végez távhőszolgáltatást az atomerőmű. A Paksnak biztosított körülbelül 15 megawattnyi hőenergia előállítása 4-5 megawattal csökkenti a megtermelt villamos energia mennyiségét. Szekszárd hőigénye hozzávetőleg ennek háromszorosa.

Pekárik Géza műszaki igazgató az MTI kérdésére azt mondta, műszaki akadálya nincs a beruházásnak. A 30 kilométeres távolság ellenére nem számítanak lényeges hőveszteségre, a nyomásveszteség pedig megfelelő műszaki megoldással kezelhető.

Azt, hogy a fejlesztéssel milyen költségcsökkenés érhető el, Ács Rezső szerint csak a beruházás befejezésekor fogják tudni, de a "hődíj érezhetően csökkenni fog". A beruházás költsége tízmilliárd forint, amit a Modern Városok Program keretében az állami költségvetésből finanszíroznak. Erről Orbán Viktor kormányfő februári, szekszárdi látogatásakor számolt be.

(mti)

EnergetikaSzekszárdtávhő