2024.03.03, Vasárnap
Székesfehérvári cég fejlesztett ki hűthető üvegszerkezetet
Illusztráció

Székesfehérvári cég fejlesztett ki hűthető üvegszerkezetet

MTI

2018.11.06. 10:41 - Veres Ida

A Jüllich Glas olyan környezetbarát megoldást hozott létre, amit az építészetben használnak majd.

Hirdetés

Új gyártástechnológiát fejlesztett ki a székesfehérvári Jüllich Glas Holding. A vízzel feltöltött üvegpanelek hőszigetelt üvegszerkezetbe integrálásával környezetbarát üvegszerkezeteket hoztak létre. A hűtésre alkalmas, energetikailag racionalizált új eszközt az építészetben használják.

A gyártástechnológia kifejlesztéséhez a Széchenyi 2020 program keretében 511,7 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást vett igénybe a cég. Az teljes projekt 1,173 milliárd forintból valósult meg.

Többrétegű, hőszigetelt üvegszerkezetek

A Jüllich Glas célja az volt, hogy a Magyarországon szabadalommal rendelkező Allwater üvegpaneleket az építészetben használt két vagy többrétegű hőszigetelt üvegszerkezetekbe integrálják, s így egy többfunkciós, külső és belső térben egyaránt használható, hűtésre alkalmas üvegfelületet hozzanak létre.

Az Allwater építési panelek lényege, hogy a többrétegű, hőszigetelt üvegszerkezetek egyik kamráját beépítés előtt vízzel töltik fel. A vízzel feltöltött hőszigetelt szerkezetek vizes kamráit összekötik az épület egyéb részeiben lévő vizes rendszerekkel, mint a fal-, a padló-, vagy egyéb hűtési rendszerek.

A rendszerben lévő víz összekapcsolva egy hőszivattyún vagy hőcserélőn keresztül más, nagytömegű vízbázissal (fúrt kúttal vagy tartályos vízzel) alkalmas arra, hogy hűtse az érintett helyiségeket.

Növekedő létszám

A nyilvános cégadatok szerint a Jüllich Glas Holding Zrt. 2016-ban 7,05 milliárd forint nettó árbevételt ért el és átlagos állományi létszáma 2017-ben 235 fő volt. Ezzel a projekttel három új munkahely létesítésére nyílt lehetőségük.

Technológiaépítőiparépítőipari alapanyagokinnováció

Hírlevél

Hirdetés