2024.04.20, Szombat

Megszavazta a pécsi közgyűlés az új pécsi vásárcsarnok felépítéshez szükséges, mintegy 14 ezer négyzetméteres telek megvásárlásáról szóló előterjesztést.

Az új vásárcsarnok építésének előkészítése már elindult, a szakma jelenleg is dolgozik a terveken. A tavaly júliusban meghirdetett tervpályázatra a beérkezett 20 pályázatból a bíráló bizottság nem talált olyat, amely önmagában a tervezés alapja lehetett volna, ugyanakkor a tervek értékes részeit hasznosításra ajánlotta, illetve négy pályázót bevont a további tervezési fázisokba.

Azért vetődött fel egy új létesítmény építésének gondolata, mert a jelenlegi, az 1980-as években emelt vásárcsarnok funkcionális kialakítása elavulttá vált. Az emelet és az alagsor jelentős része hosszú távon nem hasznosítható gazdaságosan, hiányzik a ma már alapkövetelménynek számító hűtőház, továbbá az üzletként hasznosított pavilonok közműellátása se megoldott.    

Emellett jelenleg a napi 10-15 ezer vásárlót vonzó vásárcsarnok előtti csomópontban összpontosul a létesítmény gyalogosforgalmának jelentős része, a kiszolgáló teherforgalom, a taxiállomás, a parkoló autók és a szomszédos távolságibusz-pályaudvar napi teljes, 15-20 ezer fős forgalma, s mintegy 180 parkolóhely is hiányzik a környékről. Emiatt a tervek szerint közterületfejlesztés is kapcsolódik a beruházáshoz, többek közt a régi vásárcsarnok helyén közteret hozhatnának létre.

Az új, mintegy 3000-3500 négyzetméteres vásárcsarnok építésére a maival szomszédos, attól délre húzódó üres telket szemelte ki az önkormányzat. A javaslatot azzal indokolják, hogy a telkeket magában foglaló tömb központi elhelyezkedése adott, azt jó közlekedési kapcsolatok jellemzik.

Az önkormányzat a fejlesztésekre szánt hárommilliárd forintot teljes egészében uniós pénzből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból teremtené elő. A kivitelezés tervezett költségeiben a vásárcsarnok közvetlen környezetének egymilliárd forintos becsült rendezése is szerepel. 

A bruttó 863,6 millió forintba kerülő telek megvételéhez - amelyhez a város közgyűlésének támogatása is szükséges volt - a kormány félmilliárd forintos támogatást biztosított a Modern városok program keretében - közölte kedden Csizi Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője. Az önkormányzat a vásárláshoz saját 100 millió forintos, valamint hozzávetőlegesen 60-80 millió forintos európai uniós forrást is fel kíván használni     

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a közgyűlés csütörtöki ülésén kiemelte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a vételárból mintegy 182 millió forintig visszaigényelhető az áfa.

(mti, magyarepitok.hu)

(kép: a Sagra Építész Kft.-nek az építészeti tervpályázatra készült tervéből – epulettar.hu)

Mi épül?pályázatokPécsvásárcsarnoktervpályázat