2024.04.15, Hétfő

A Terrán a válság alatt az exportpiacokra koncentrált a túlélés érdekében, így ma a tetőcserépgyártó cég árbevételének a háromnegyedét a külpiacok adják. „A hazai piac élénkülésével viszont a korábbi termelési volumeneink elérése a cél, talán a válság idejére a fiókba tett tervünket, egy romániai termelőegység kiépítését is elővesszük” – idézte a piacesorofit.hu Gódi Attila, ügyvezető igazgatót. „De legelőször a két hazai gyárunk százszázalékos kihasználtságát szeretnénk elérni.”

A vezető idén két számjegyű növekedést remél a cégtől.


Újra középpontban a fantázia

Mivel az elmúlt években a felújítások jelentették a Terránnak a piacot, a termékfejlesztésben inkább a funkcionalitáson volt a hangsúly, némileg háttérbe szorítva az innovatív, trendalkotó megoldásokat. „Most ebben is lesz változás, hiszen az új építésű ingatlanok tervezőinek fantáziáját kell kiszolgálni” – hangsúlyozta Gódi Attila. „Újra szerephez jut a dizájn, egyre inkább teret nyer a minimalista, a Bauhausra hajazó stílus, a letisztultabb forma- és színvilág.” A Terránnál a kollekciókban is hangsúlyosabbak lesznek a sík, egyenes vágású cserepek, szürke és a sötétebb árnyalatokban.

A vállalat fejlesztései az energiahatékonyabb megoldásokra irányulnak, például a tetőtéri lakásokat nyáron hűvösebbé tevő különleges felületű cserepekre. Továbbá hangsúlyt kapnak a 21. századi műszaki elvárásokat kiszolgáló kiegészítő termékek: a szigetelőfóliák, a vihar- és csapadékálló rendszerelemek.


2016-ban visszaállnak a korábbi üzemméretek

A piacesprofit.hu az ügyvezető igazgatót a lakástámogatás várható hatásáról is megkérdezte. „A gyártók, a kereskedők és a kivitelezők is optimistán tekintenek a jövőbe a lakástámogatás régóta várt bővítésének köszönhetően” – vélekedett a szakember. „2016 az újraindulás éve lesz: visszaállhatnak az elmúlt hat-nyolc évben visszafogott termelési kapacitások, a leépített műszakok, és újraéledhetnek a partneri kapcsolatok.”

Hangsúlyozta, a válság előtt a legtöbben két- három műszakban termeltek, ma ez egy műszakra korlátozódik. Sokan vannak azok is, akik a túlélés érdekében akár több gyáregységet is bezártak átmenetileg. „2016 a korábbi üzemméret visszaállításáról fog szólni. Ez azonban nemcsak a kereslet függvénye, hanem a megfelelően képzett szabad munkaerő megtalálásáé is. Jelentős tartalékok vannak tehát, így a beruházások élénkülésére nem számítok.”

A megnövekedett igény kiszolgálása leginkább a kivitelezők piacán okoz majd kihívást szerinte. „Sokan bezárták a cégüket, vagy elmentek külföldre. Bizonyos szakmákban a vállalkozások már most elérték az idei kapacitásuk felső határát. Sok megrendelő lesz kénytelen várni, mert nincs, aki a munkát elvégezze.”


Áremelkedés helyett inkább innováció

Számottevő áremelkedést viszont nem vár az élénkítő intézkedések hatására. "Valószínűsíthető némi áremelkedés, de drasztikus ugrástól nem tartok. A verseny erős és éles, és a gyártók továbbra is inkább kapacitástöbblettel bírnak. Magyarország abban a sajátos helyzetben van, hogy Kelet-Európában nálunk a legjelentősebb a gyártói kapacitás, ami persze azt is jelenti, hogy a szereplők jelentős nemzetközi vevőkörrel is rendelkeznek.”

Az innováció beindulását viszont valószínűnek tartja, ezt szerinte az új építésű ingatlanok piacának fellendülése hajthatja. „A hazai gyártók ugyanis némileg lemaradtak nyugat-európai versenytársaikhoz képest, ahol már jelen vannak azok az innovatív megoldások – például a hő- és fényvisszaverő cserepek, a széles körben elterjedt szarufa feletti szigetelések –, amelyek a házak energiahatékonyságát javítják. Úgy vélem, az ilyen irányú fejlesztések lassan itthon is elindulnak, hiszen ma már nem csak passzív házakról beszélünk. A technológiai fejlődésnek köszönhetően a közeljövőben egy-egy épület akár aktív energiatermelővé, úgynevezett minierőművé is válhat.”
 

A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. betoncserepek és komplett tetőfedési rendszerek, illetve az ehhez szükséges kiegészítők nemzetközi hírű gyártója.

A száz százalékban magyar tulajdonú tetőcserépgyár központja a Baranya megyei Bólyban található. A cégnek két gyára van, az egyik Bólyban, a másik Kunszentmiklóson üzemel.

A vállalat külföldi terjeszkedése folyamatos, tetőcserepeik jelenleg Szlovákiában, Horvátországban és Romániában is kaphatóak.

A cég a honlapja tanúsága szerint a TERRAN márkanévvel arra utal, hogy termékei egy modern, éghajlattól független, bárhol a Földön jól mutató stílust képviselnek. A Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.-nél alapvető követelmény a tudományos kutató-fejlesztő munka és a legmagasabb minőség iránti igény mellett a szállítási fegyelem.

(piacesprofit.hu, terranteto.hu)

(fotó: terranteto.hu)

 

Galéria

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.Aktuálisépítőipari cégektetőcserépépítőipari alapanyagokBólyépítőipari gyártók