2024.05.22, Szerda

Az M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintból épít csomagolóanyag gyárat és logisztikai központot Békéscsabán. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek nyilvánított gyáregység létrehozásához a kormány 922 millió forintos egyedi kormánydöntésen alapuló készpénztámogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön. A finanszírozás többi részét a vállalat 300 millió forint önerő mellett 1,6 milliárd forintos MNB-Hitelprogram igénybevételével biztosítja.

A beruházás keretében egy 3500 négyzetméteres raktárépület és egy 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg. Az új, flexibilis csomagolóanyagot gyártó üzemben 2017 első negyedévben indulhat a gyártás, az első évben 50 dolgozóval, majd 2020-ig 120-ra bővül a létszám.

Az M-FlexiLog Kft. az ausztriai székhelyű Marzek-csoport tagvállalata. Kása István Zoltán, az M-FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Marzek a városban már a második üzemét építi fel. 2005 óta 205 munkahelyet teremtettek Békéscsabán, ők a régió legnagyobb és legrégebbi munkáltatója. A fejlesztés megerősíti a cég beszállítói pozícióját az európai élelmiszeripari, vegyipari, édesipari középvállalatok körében. A terveik szerint az export aránya az árbevételen belül el fogja érni a 70 százalékot, az árbevétel pedig 5 éven belül eléri az 5 milliárd forintot.

A most bejelentett projektről tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter úgy fogalmazott, csomagolóipar-nyomdaipar szempontjából Magyarországon Békéscsaba a főváros. Itt működik az ország a legtöbb ilyen vállalkozása, s júniusban brit csomagolóipari beruházást is bejelentettek. A modern városok program keretében a városban egymilliárd forintos nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesül, ezzel erősítik a trendet, miszerint az ország nyomdaipari szakembereinek egynegyede Békéscsabán végez.

A csomagoló iparág teljesítménye 20 százalékkal nőtt tavaly, termelési értéke meghaladta az 510 milliárd forintot, és ezt a növekedési ütemet az első négy hónap adatai alapján az idei évben is meg fogja tartani. Az ágazatban 17 ezren dolgoznak.

A Marzek csoport 2005-ben jött Magyarországra. A honlapján közzétett adatok szerint több mint 600 alkalmazottat foglalkoztatnak Ausztriában, Magyarországon és Ukrajnában. 2012-2014 között 14 millió euró értékben fejlesztettek.

(MTI, Behir)

Galéria

Mi épül?Békéscsabaüzemépítéspapíripar