2024.06.18, Kedd
Új vásárteret, versenyuszodát és sportcentrumot kap Békéscsaba

Új vásárteret, versenyuszodát és sportcentrumot kap Békéscsaba

mti, magyarepitok.hu

2016.04.26. 20:17 - Hegedűs Gergely

A Modern városok program keretében több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés valósulhat meg Békéscsabán.

Hirdetés

A fejlesztésekről szóló megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök írt alá kedden a békési megyeszékhelyen Szarvas Péter (független) polgármesterrel. 

A kormányfő a Modern városok program békéscsabai állomásán, a Városháza dísztermében tartott sajtótájékoztatón elmondta:

  • a következő önkormányzati választásig biztosan megépül a várost Kecskemétnél az M5-ös autópályához bekötő M44-es gyorsforgalmi út,
  • emellett megállapodtak egy hűtőház létesítéséről, amelyre 12 milliárd forint támogatást szánnak,
  • nyomdaipari képzőközpont létesül a városban,
  • több mint 5 milliárd forintból bővülhet a vásártér,
  • multifunkcionális sportcentrum és versenyuszoda épül, röplabda-akadémia létesül,
  • bővítik a CsapaParkot,
  • és fejlesztik a repteret.

Orbán Viktor elmondta, a következő önkormányzati választásig biztosan megépül az M44-es gyorsforgalmi út. Hozzátette, lehet, hogy már a következő parlamenti választásig kész lesz, a jövő évi forrásban szerepel az első, 70 km-es szakaszra elkülönített forrás.

A kormányfő elmondta, Szarvas Péterrel megállapodtak egy hűtőház létesítéséről, amelyre 12 milliárd forint támogatást szánnak. Orbán Viktor azt várja, hogy vagy a hűtőház tulajdonosát vagy a vezérigazgatóját az önkormányzat jelölje meg, mert szavai szerint partner kell a tárgyalásokhoz. 

Több mint egymilliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesül Békéscsabán, ugyanis a város bocsátja ki évente a végzős nyomdász szakemberek negyedét.    

Orbán Viktor elmondta: a vásárcsarnok bővítésére 5,2 milliárd forintot kért a polgármester. "Az összegből arra következtetek", hogy ebből Magyarország legnagyobb vásártere lesz - jelentette ki.    

A meglévő kézilabdacsarnokot átalakítják, mellé multifunkcionális sportcentrumot építenek 3,2 milliárd forintból. Hárommilliárdból 50 méteres versenyuszoda és gyakorló medence épül, 900 millió forintból pedig az utánpótlást segítő röplabda-akadémia jön létre a városban. A bejelentés pillanatában derült ki, hogy a békéscsabai női röplabdacsapat harmadszor is megszerezte a bajnoki címet, amelyhez gratulált a miniszterelnök.    

Bővítik a CsabaParkot egymilliárdból; 4,1 milliárdból pedig fejlesztik az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret, első ütemben meghosszabbítják a kifutópályát, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen - mondta.    

Orbán Viktor közölte: a Munkácsyról elnevezett kulturális negyed kialakítása érdekében munkacsoportot hoznak létre, abban ugyanis még tartalmi kérdéseket is meg kell tárgyalni. A színházépület és a hajléktalanszálló felújítását és bővítését pedig egyelőre függőben hagyták - mondta.    

A miniszterelnök emlékeztetett: 2010 után 9,5 milliárd forintnyi adósságállományt vállalt át a kormány Békéscsabától, 2010 és 2013 között pedig 65 milliárdnyi fejlesztési forrás érkezett ide.     

Szarvas Péter felvetésére, miszerint érdemes lenne a fejlesztési tervek közé felvenni az M47-es autópálya megépítését is, Orbán Viktor közölte: gondolkoznak Szeged, Békéscsaba és Debrecen összekötéséről, ám ez a mostani parlamenti ciklusban nem valósul meg, elképzelések szerint a következő ciklusban látnak hozzá a tervezéshez.    

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta, dolgoznak azon, hogy minden járásközpontban legyen uszoda, vívó- és atlétikai központ, lőtér és öttusához kapcsolódó létesítmény. "Ezt mind meg fogjuk építeni, minden magyar gyerek számára elérhetővé fogjuk tenni."     

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott, Békéscsabát nem úgy tartják számon az országban, mint egy megsegítésre váró várost, hanem mint egy kiaknázatlan lehetőségekkel teli várost. Mint mondta, munkát hozott a békési megyeszékhelyre, hogy az kormányzati segítséggel kiaknázhassa lehetőségeit. 

Békéscsabán hamarosan átadják a teljesen megújult újbarokk stílusú vasútállomást, a három éve tartó projekt állásáról mi is beszámoltunk a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő fotói által.

Mi épül?Modern városok programBékéscsaba

Hírlevél

Hirdetés