2024.07.20, Szombat

A cég közleményében ismerteti, közel három éven át folyamatosan csökkent, összesen 36 ezerrel mérséklődött a magyarországi cégek száma.  A tavaly év végi 524 237-es mélypontot követően viszont 2016 első negyedévének végére 525 ezer fölé emelkedett.

A Bisnode szerint további javulást jelez előre az új cégek számának minimális emelkedése is. Az első negyedévben az egy évvel korábbi 6627-tel szemben 6666 új cég alakult. A legtöbb új társaság az építőipari, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységet végző és a kiskereskedelmi cégek közül került ki. Az ingatlanszektorban, a nagykereskedelemben, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző területeken is 500-nál több új vállalkozás alakult. A kiskereskedelemben ugyanakkor 19,88, míg a nagykereskedelemben 27,69 százalékkal kevesebb vállalkozás jött létre, mint 2015 első negyedévében.

A Bisnode szerint a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) élénkítő hatásának is köszönhető, hogy az új vállalkozások száma az ingatlanszektorban 28,12, az építőiparban pedig 15,62 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A kisebb cégszámú ágazatok közül dinamikusan növekedett a piacra lépők száma a számítástechnikai, elektronikai és optikai terméket gyártó, a gépipari és a gumitermékeket előállító cégek körében (175, 87,5, illetve 78,57 százalékkal), míg a papíriparban 22,22 százalékkal kevesebb új cég alakult, mint egy évvel korábban.     

A működő vállalkozások száma a következő hónapokban várhatóan beáll majd egy stabil szintre, ennek előjelei már a múlt év utolsó negyedévében, illetve az idei első negyedévben megfigyelhetők voltak. „Ám kétségtelen, hogy ebben a folyamatban inkább a cégtörlések számának visszaesése játszik majd nagyobb szerepet, mint a cégalapítási kedv növekedése” - írja közleményében a Bisnode.

(mti)

GazdaságBisnodepiackutatás

Ajánljuk még