2024.06.17, Hétfő

Pécs városa ebben az uniós ciklusban kétmilliárd forintot különített el megújulóenergia-termelésre. A nemrég átadott tüskésréti napelempark tizenegy önkormányzati intézményt lát el a napenergia által termelt villamos energiával. A pécsi önkormányzat újabb naperőművet kíván építeni – értesült a pecsma.hu.

Az újabb projekt keretében a város három, egyenként 499 kWp teljesítményű kiserőművet építene meg 10 hektáron a TOP nyújtotta forrás felhasználásával 200 millió forintból. Egy kiserőmű 1500-2000 darab panelből épül majd fel.

A napelemeket 35-45 fokos, déli dőlésszöggel helyezik el. A három erőmű összesen 800 család éves villamosenergia-igényének megfelelő villamos áramot termel, amit az önkormányzat közcélra fog felhasználni.

Bár a meglévő napelempark területe a Tüskésréten kínálná magát a beruházás helyszínéül, másik lehetséges megoldásként felmerült a Füzes dűlő is. Ott ugyanis önkormányzati tulajdonú területek találhatók, másrészt a már meglévő transzformátor állomás biztosítja a hálózatra való csatlakozás lehetőségét. Girán János alpolgármester szerint még nem született döntés arról, hogy a beruházásra melyik helyszínen kerül majd sor, a projekt optimalizálása során válik el, hogy melyik terület lesz majd alkalmasabb.

A fejlesztés célja az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó energetikai igények megújuló energiával való ellátása.

(pecsma.hu)

EnergetikaPécsnapenergiaenergetika