2024.07.20, Szombat

Ukrajnával kötendő építőipari kiküldetési megállapodást szorgalmaz a munkaerőhiány csökkentésére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége - értesült a Magyar Idők. A lap azt írja, az ÉVOSZ azt javasolja, hogy a hiányszakmákban nyissák meg a munkaerőpiacot a nem európai uniós külföldiek előtt. Ezt olyan megállapodás biztosítaná, ami alapján vállalkozási szerződéses formában évente akár háromezer főt lehetne kiküldeni Ukrajnából Magyarországra átmeneti munkavégzésre.

Az ÉVOSZ elnöke, a Magyar Időknek elmondta, a megállapodás alapján a munkavállalással és a magyarországi tartózkodással kapcsolatos engedélyeket egyszerűsített módon szerezhetnék be a szakmunkások. A szakember szerint fontos, hogy csak vállalkozási szerződéses formában lehessen alkalmazni a munkavállalókat, kizárva ezzel a munkaerő-kölcsönzés lehetőségét.

Koji László elárulta, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetői nyitottak voltak a felvetésre. Az iparkamarának a kontingens vállalkozók közötti elosztásában kellene szerepet vállalnia.

Az elképzelés szerint

  • szakmai előminősítésnek kellene alávetni az együttműködésben érdekelt vállalkozásokat.
  • A kiküldött munkavállalók bérezésének meg kellene felelnie a magyarországi bérezési feltételeknek.
  • A munkavállaló legfeljebb 24 hónapig lehetne kiküldetésben, amit legfeljebb 36 hónapra meg lehetne hosszabbítani, ha azt a megrendelés indokolja.

Koji László hangsúlyozta, a megállapodás a kárpátaljai vállalkozások gazdasági nehézségeit is orvosolhatná. „A megélhetési gondokkal küszködő ottani munkavállalóknak nagy segítség lenne, ha e lehetőség révén nem kellene a fájó elvándorlást választaniuk.”

Az ÉVOSZ elnöke rámutatott, számos szomszédos országgal azért nem választható ez a megoldás, mert az ottani munkavállalók rendelkeznek uniós állampolgársággal, amivel inkább a magasabb keresetet nyújtó nyugati országokban vállalnak munkát.

Pintér Balázs cikke teljes egészében itt olvasható.

(magyaridok.hu)

ÉVOSZIparági hírekKoji Lászlómunkaerőhiány