2024.03.29, Péntek
Magyar cég építhet több mint száz kilométeres utat Kongó és Zambia határán
bikertony.org

Magyar cég építhet több mint száz kilométeres utat Kongó és Zambia határán

kormany.hu

2016.08.11. 15:53 - Antal Zsófia

A két országot összekötő útvonalon hidat is épít a GED Zambia. A 130 milliárd forintot meghaladó értékű beruházás egyszerűsíti a helyi kereskedelmet, és további magyar cégeknek nyithat teret Afrikában.

Hirdetés

A magyar érdekeltségű GED Zambia vállalat építheti és üzemeltetheti a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomenót és a zambiai Mwendát összekötő utat és hidat. A két település légvonalban mintegy száz kilométerre található egymástól.

Augusztus 5-én a zambiai Lusakában került sor az elnyert út- és hídépítési illetve üzemeltetési tender szerződésének aláírására. A tenderek technikai dokumentációjának elkészítése, továbbá a komplett tervezés és projektvezetés is a GED Zambia feladata lesz. A 473 millió dollár (131,5 milliárd forint) értékű beruházás a külgazdasági kapcsolatok dinamizálására, valamint a tudástranszferre épülő Déli Nyitás politikájába illeszkedik.

A tenderszerződés aláírásához kapcsolódó ünnepélyes eseményen Magyarországot pretoriai nagykövetünk és külgazdasági attasénk, míg a zambiai kormányzatot a pénzügyekért és nemzeti fejlesztésért, valamint az infrastrukturális fejlesztésekért felelős miniszter képviselte.

 

Rövidülnek a kereskedelmi utak Zambiában, a magyar cégek előtt új horizontok nyílnak

A magyar mérnöki szaktudásra és tudástranszferre épülő beruházás megvalósulásáért a koncessziós és építési szerződések magyar tulajdonosa, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetése hosszú ideje dolgoztak közösen. A szerződés továbbfejleszthető: rövidtávon biztosítja magyar vállalatok alvállalkozói részvételét a kivitelezési munkálatokban, hosszabb távon pedig lehetőséget teremt például a mezőgazdaság és a vízgazdálkodás felfuttatására. Ezekben a magyar vállalatok szintén komoly üzleti sikereket érhetnek el.

A projekt a zambiai kormányzat számára azért kiemelkedő jelentőségű, mert az infrastruktúrát fejlesztő közintézmények és a magánszektor között teremt együttműködést. Ez a kereskedelmi útvonalak akár több száz kilométerrel történő lerövidülését teszi lehetővé.

ÚtépítéskülföldútépítéshídépítésAfrika

Hírlevél

Hirdetés