2024.03.29, Péntek
Jelentős teherforgalomtól mentesül Szekszárd a keleti elkerülővel

Jelentős teherforgalomtól mentesül Szekszárd a keleti elkerülővel

mti, magyarepitok.hu

2019.10.14. 07:59 - Hegedűs Gergely

Vasúti felüljáróval és híddal, új nyomvonalon épül meg a 3 kilométeres út, a projekt már a tervezői közbeszerzésnél tart.

Hirdetés

Elkezdődhet a szekszárdi elkerülő út tervezése - derült ki a projekt sajtótájékoztatóján. A város polgármestere, Ács Rezső elmondta, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. október 31-i határidővel kiírta a pályázatot az 5126-os számú út terveinek elkészítésére. A tervezésre húsz hónap áll rendelkezésre, a megvalósítás 2023-ban fejeződhet be.


Mindkét végét körforgalom zárja majd le

A város keleti elkerülője az M6-os autópályáról bevezető Keselyűsi út és a városból dél felé kivezető 56-os főút között létesít kapcsolatot.

A város keleti határától - a Tolnatej Zrt. üzemétől - a déli városhatárig három kilométer hosszú, kétszer egysávos utat terveznek vasúti felüljáróval és híddal kiegészítve. Az út az egykori szekszárdi húsipari vállalat területén halad majd át. 

Az elkerülő délen az 56-os főútba az OBI körforgalmánál csatlakozik majd be. Az út másik végpontjában a Keselyűsi út végi y-elágazást a Tolnatej Zrt. üzeménél (lásd a térképen) körforgalommá alakítják.

 

 

Az elkerülő úttól azt várják, hogy lényegesen csökken a belvároson áthaladó forgalom és az ezzel járó légszennyezés, miután az M6-osról érkező autópálya teherforgalom elkerüli majd a várost. Horváth István fideszes országgyűlési képviselő elmondta, azt is lehetővé teszik, hogy a Keselyűsi útnál épülő körforgalmon kerékpárral át lehessen menni a gemenci erdő felé.


Jelentős útfelújítások és új vasút feletti híd is a tervek között

Az út megépítéséről még 2018-ban döntött a kormány a Közép-Duna menti térség útfejlesztéseinek részeként. Az MTI februári híre szerint az elkerülő előkészítése egy átcsoportosítás eredményeként létrejött nagyobb forrásból történik meg, amiből számos további fejlesztés indul:

  • A Keselyűsi úttól a gemenci Keselyűsig 15 kilométer hosszan felújítják az útburkolatot, amely mellett elválasztott, biztonságos kerékpárút épül.
  • Szintén körforgalmi csomópont épül a Tesco áruház és a Park Center csatlakozásánál.
  • Az autósok számára is megnyitják a vasúti átkelőt a Mátyás király utcán, melyet jelenleg kettéválaszt a városon áthaladó vasúti forgalom. Utóbbi által könnyebb lesz megközelíteni a város keleti részén, a vasúton túl fekvő sportlétesítményeket és iparterületeket.

Megvalósulnak az átcsoportosítás előtti eredeti projekt elemei is, köztük az, hogy Szekszárd, Várdomb és Decs között 8,8 kilométer hosszan a Magyar Közút Zrt.-vel konzorciumban felújítják az 5113-as út szakaszait.

ÚtépítésSzekszárdelkerülő útM6-os autópálya5126-os útNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés