2024.04.23, Kedd
Közel teljessé vált a zenélő út az M7-es és Kaposvár között - friss képek
Fotók: NIF

Közel teljessé vált a zenélő út az M7-es és Kaposvár között - friss képek

magyarepitok.hu, nif.hu

2019.12.14. 10:30 - Hegedűs Gergely

A 67-es főút 20 kilométeren új nyomvonalat kapott, egy több mint 10 kilométeres részén pedig 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítést és négysávosítást végzett a Strabag és a Soltút. Az M7-estől Kaposvárig két elkerülő kivételével már végig négy sávon lehet haladni.

Hirdetés

Befejeződött a 67-es főút Kaposfüred és Látrány közötti szakaszának kivitelezése, amit a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Soltút Kft. valósított meg. A projektről Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője tartott sajtótájékoztatót szombaton délelőtt Kisbabapusztán.

Dupla kattintással nagyítható


A beruházás célja Kaposvár bekötése volt a gyorsforgalmi hálózatba, ennek érdekében összességében egy 33,2 kilométer hosszúságú szakaszt fejlesztettek. A kétszer kétsávos, településeket elkerülő 67-es főút 20 kilométeren új nyomvonalon jött létre, míg a többi részén 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és négysávosítás történt.

 

 

A beruházás nem csak a jelentősége miatt került reflektorfénybe, hanem a zenélő aszfalt miatt is. Egy akusztikus burkolatjel révén Mernyeszentmiklós és Mernye között a Republic zenekar ismert slágere csendül fel a Budapest irányából Kaposvár felé a külső sávban, a 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladóknak.

A beruházásban 12 csomópont, átvezetés, illetve fel/lehajtási lehetőség került kialakításra. A kivitelezéshez kapcsolódóan Mernyeszentmiklós és Somogybabod települések között a lassújármű és kerékpáros forgalom számára burkolt szervizút épült, a főúttal párhuzamosan. Az útépítéssel elzárt, jellemzően mezőgazdasági művelésű területek megközelítésére stabilizált földutak épültek.

 

Így épülnek meg az elkerülők

Az eseményen felszólaló Kiss Boglárka NIF-szóvivő elmondta: a munka folytatódik a 67-es út további szakaszain:

  • A II. ütemben a Kaposfüred elkerülő bővítése történik 2X2 sávra, 3,3 km hosszon, itt az építési és környezetvédelmi engedélyek rendelkezésre állnak és a kiviteli terv is elkészült. Itt várhatóan 2020 II. részében kezdődik el az építkezés.
  • A III. ütemben a régi Látrány elkerülő bővítése következik 2X2 sávra, 9,9 km hosszon, melynek a környezetvédelmi- és az építési engedélyt már megszerezték. A kiviteli tervek jövő év elejére készülhetnek el, amunka pedig a tervek szerint 2020. utolsó negyedévében kezdődhet meg.

 

Szita Károly és Kiss Boglárka

 

Biztonságosabb lett az utazás a Balatontól Kaposvárig

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt: a város életében az idei évben több mérföldkő is volt, a 67-es főút leghosszabb, 32 km-es szakaszának elkészülte ezek közül pedig az egyik leginkább meghatározó. A pálya átadásával nem csak gyorsabban, hanem biztonságosabban lehet eljutni a megyeszékhelyről a Balatonhoz - fejtette ki.

Cikkünket friss képekkel és a megszólalók idézeteivel frissítettük.

Galéria

ÚtépítésSoltút Kft.R67-es út67-es útKaposvárStrabagNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)

Hírlevél

Hirdetés