2024.03.19, Kedd
Péntektől a teljes munkaterületet átveszi a Lánchídon az A-Híd
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Péntektől a teljes munkaterületet átveszi a Lánchídon az A-Híd

magyarepitok.hu

2021.04.15. 09:52 - Hegedűs Gergely

A munkaterület-átadás március 17-én a hídfők környezetével, valamint a gyalogosjárdákkal kezdődött.

Hirdetés

Újabb szakaszához ért a Széchenyi lánchíd felújításának folyamata, április 16-án, pénteken a kivitelező, az A-Híd Zrt. átveszi a teljes munkaterületet - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ. A főváros egyik legjelentősebb projektjéről március végén számoltunk be, amikor a BKK egy részletes online tájékoztatót tartott az elkövetkező mintegy 30 hónap eseményeiről.

Az 1849-ben átadott, legutóbb 33 éve felújított Lánchídon a most kiadott közlemény szerint pénteken - a munkaterület teljes átvételével egy időben - a pesti oldalon lezárják a gyalogos-aluljárót. 

A budai aluljárót ugyanakkor június közepéig nyitva tartják, és addig még a közúti forgalom is használhatja az átkelőt.


A lezárás felülvizsgálásával tekintettel voltak a megnövekedett kerékpáros forgalomra

Az összegzés arra is kitért, hogy a munkaterület-átadás március 17-én a hídfők környezetével, valamint a gyalogosjárdákkal kezdődött. Azóta gyalog – egészen a felújítás 2023-as tervezett befejezéséig – nem lehet átkelni a Lánchídon.

A kivitelező A-Híd Zrt. ezután a BKK kérésére felülvizsgálta a budai hídfőnél lévő aluljáró lezárásának az időpontját abból a célból, hogy a Clark Ádám téri területet – többek között a koronavírus-járvány miatt megnövekedett kerékpáros-forgalom miatt – minél tovább nyitva tartsa a gyalogosok és a kerékpárosok előtt. Ezért úgy határozott, hogy az április 16-i, teljes munkaterület-átvételkor csak a pesti hídfő gyalogos-aluljáróját zárja le, a budai oldalon várhatóan június közepéig biztosítja az átjárást.


Indul a függesztett állványzat építése

A Lánchídon és környezetében addig tovább folytatódnak az előkészítő munkák. A napokban megkezdődik a függesztett állványzat építése, a felvonulási terület biztosítására pedig – a következő hetekben – fokozatosan lezárják a pesti buszparkoló területét.

Az autós forgalom elől június közepén zárják le a Lánchidat. Addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok zavartalanul közlekednek rajta. A gyalogosjárdák lezárása miatt nem lehet átsétálni a hídon, így a BKK nappali és éjszakai autóbuszaival a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak.

A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás, amelyet tervezetten Budapest a 150. születésnapjára időzítenek.

ÚtépítéshídépítésLánchídA-Híd Zrt.BKK

Hírlevél

Hirdetés