2024.03.29, Péntek
Végéhez közeledik Debrecenben a nyugati kiskörút befejező ütemének építése

Végéhez közeledik Debrecenben a nyugati kiskörút befejező ütemének építése

magyarepitok.hu

2022.05.30. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A Ke-Víz 21 Zrt., a Zemplénkő Kft. és a Debreceni Mélyépítő Kft. nyár közepéig dolgozik a belvárosi útszakaszon.

Hirdetés

Debrecen belvárosában a nyugati kiskörút harmadik, befejező ütemének építése tavaly júniusban rajtolt el. E szakasz megvalósításával válik teljessé a korábbi években megépült ütemekkel együtt a nyugati kiskörút. A beruházás megbízója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, fővállalkozója pedig a Debreceni Mélyépítő Holding Kft., a Zemplénkő Kft. és a KE-VÍZ 21 Zrt. közös Ajánlattevők.

A nyugati kiskörút teljes, az Erzsébet utcától a Mester utcáig tartó több mint 1,5 kilométeres szakaszát három ütemben építették, illetve építik meg. A fejlesztés első üteme 2012-ben, a második 2015-ben fejeződött be, a harmadik, utolsó szakasz a tervek szerint 2022 nyár közepére készül el. A fejlesztés záró szakasza nettó 1.299.518.129 forint értékben - részben saját forrásból, részben európai uniós támogatásból - valósul meg utófinanszírozással.

 A nyugati kiskörút feladata elsősorban a belváros forgalmának tehermentesítése.

2x2 sáv, illetve a külső sávokban külön buszsáv létesül

Karácsony János, a KE-VÍZ 21 Zrt. projektvezetője adott tájékoztatást lapunknak a konzorcium által vállalt munkákról. A nyugati kiskörút III. ütem - a Hatvan és a Mester utcák közötti szakasz – megépítése kapcsán a következő fontosabb részeket kellett, illetve kell elvégeznie a kivitelezőknek:

  • nyomvonal alatti talajcsere,
  • víziközművek kiváltása,
  • csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése,
  • gázvezeték-hálózat, elektromos hálózat és térvilágítási hálózat kiépítése, valamint hírközlési hálózat kiváltása és új kiépítése,
  • továbbá jelzőlámpa rendszer át-, illetve kiépítése.

A Hatvan és a Mester utca közötti 420 méteres hosszban 2x2 sávot, illetve a külső sávokban külön buszsávot is kialakítanak három réteg aszfalt és C12 beton útalap megépítésével. Ezenkívül

  • a nyomvonal két oldalán térköves járdát és kerékpárutat építenek,
  • 3 darab CP betonburkolatú autóbusz megállóhelyet alakítanak ki,
  • a Mester és a Hatvan utca csomópontokat átépítik,
  • illetve a Mester utca Bethlen utcáig tartó szakaszán felújítják a burkolatot.

„Jelenleg az aszfalt kopóréteg beépítése történik, ezt követően tervezzük a burkolati jelek felfestését, illetve a jelzőtáblák kihelyezését a teljes nyomvonalon. Folyamatban van a nyomvonalat érintő határoló kerítések építése, fa- és cserjeültetés, valamint az öntözőhálózat beüzemelése. Ezenkívül a jelzőlámpák telepítése zajlik, illetve ezek beüzemelése” – tette hozzá a projektvezető.

 

Galéria

ÚtépítésKe-Víz 21 Zrt.Zemplénkő Kft.Debreceni Mélyépítő Holding Debrecenútépítés

Hírlevél

Hirdetés