2024.03.19, Kedd
Hamarosan elkészül az egykori bányavárosban élők mindennapjait megkönnyítő elkerülőút

Hamarosan elkészül az egykori bányavárosban élők mindennapjait megkönnyítő elkerülőút

magyarepitok.hu

2022.09.28. 07:54 - Bíró Beáta

Befejező fázisba léptek a munkálatok a Komló határában újjászülető Bétai úton.

Hirdetés

Legutóbb júniusban adtunk hírt Komló új elkerülő útjának munkálatairól. Azóta sokat haladt a fejlesztés, amely Komló Város Önkormányzata beruházásában valósul meg. A kivitelezést a SWIETELSKY Magyarország Kft. végzi, a munkálatokkal a befejezéshez közelednek – tájékoztatta lapunkat Vajda Kálmán területi főmérnök.

Az elkerülőúttal mentesül a teherforgalom alól az egykori észak-baranyai bányaváros és a környéken élők is egyszerűbben közlekedhetnek, hiszen új alternatív útvonal létesül a Völgységből közlekedők, valamint a Pécsről érkezők számára.

A "Komló, Bétai elkerülő út építése" nevű projekt két szakaszból áll: az egyik

  • az egykori tisztviselőtelep épületeitől a Zobákpusztáig tartó Kossuth-akna utca felújítása, valamint
  • a Bajcsy-Zsilinszky utca komplex felújítása.

 

 

A burkolat és a vízépítési munkák is elkészültek

Júniusban látványos videóban mutattuk be a gyönyörű környezetben zajló felújítást, azóta sokat haladt a fejlesztés: már mindkét szakaszon befejeződött az aszfalt kopóréteg beépítése – fotóinkon a Kossuth-akna burkolása látható.

A területi főmérnök elmondta: a munkákkal a tervezett ütemnek megfelelően haladtak. Az elmúlt hónapokban burkolatbontást, pályaszerkezet építést, kötő- és kopóréteg beépítést végeztek.  

 

 

A Kossuth-akna utcát 5355 méter hosszon újította fel a kivitelező, 6,5 méter széles burkolatot építettek. A szakaszon egy hidat is el kellett bontani, valamint 100 méter új nyomvonalon épül meg a zobákpusztai útcsatlakozás. A Bajcsy-Zsilinszky utca 1351 méteres szakaszára 5,5 méter szélességben került új burkolat.

Elkészültek a vízépítési munkálatokkal is: nyíltárok elvezető rendszert építettek a domboldalban mintegy 4,5 kilométer hosszan, valamint burkolt árkokat, átereszeket és surrantókat létesítettek.

 

 

Már csak a forgalomtechnikai munkák vannak hátra

Vajda Kálmán arról is beszámolt: mint minden projektben, itt is voltak kisebb váratlan kihívások, de a megrendelővel szoros együttműködésben sikerült ezeket gyorsan és hatékonyan megoldani.

Ilyen volt például a zobákpusztai csomópont, ahol egy, az eredeti kiviteli tervekben nem szereplő támfalat kellett megterveztetni és megépíteni.

 

 

A következő hónapokban már csak forgalomtechnikai munkákat végeznek:

  • burkolati jelek festését,
  • szalagkorlát építését,
  • forgalomtechnikai táblák elhelyezését.

 

A műszaki átadás-átvétel várhatóan október második felében megkezdődhet.

Galéria

ÚtépítésSwietelsky Magyarország Kft.Komlóelkerülő útútfelújítás

Hírlevél

Hirdetés