2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Felújított bekötőút vezet a több mint 800 éves zalai településre
Fotók: Filep István / MTI

Felújított bekötőút vezet a több mint 800 éves zalai településre

MTI

2022.10.21. 18:30 - Kolinek Nóra

A Magyar Közút beruházásában megvalósult útfelújítás egybeesett a település déli határán egy 65 millió forintból finanszírozott csapadékvíz-elvezetési munkával.

Hirdetés

4,1 kilométeres bekötőutat újítottak fel a Zala megyei Kiskutason a Magyar falu program keretében. A mintegy egymilliárd forint értékű fejlesztés a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésével valósult meg. Az országos közútkezelő útfelújítási programjáról korábban Mikesz Csaba műszaki vezérigazgató-helyettessel beszélgettünk.

„A Magyar falu program a biztonságot helyezi középpontba azzal, hogy a sokáig elnéptelenedő kistelepüléseken élőknek is jó minőségű életfeltételeket biztosít” − közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos az átadón.

Térkép: Google Maps

Gyopáros Alpár a felújítás avatásán arról beszélt, hogy az elmúlt ötven, hatvan, sőt hetven évben Magyarország számos településén folyamatosan csökkent a népesség, az elvándorlás volt a jellemző.

A Magyar falu program által biztosított források az oktatási-nevelési, illetve az egészségügyi alapellátási intézmények felújításán kívül közlekedési beruházásokat is finanszíroznak. A falusi útalap jóvoltából három év alatt országszerte 3000 kilométer, ezen belül Zalában közel 100 kilométernyi mellékút újulhatott meg − ismertette a kormánybiztos.

Bor László, a Bor Épker Kft. tulajdonosa, Halász Gábor polgármester, Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Vigh László országgyűlési képviselő (b-j)
Fotók: Filep István / MTI

A település történelmi jelentőségű támogatáshoz jutott

Gyopáros Alpár jelezte, hogy a 2019-ben indult Magyar falu program a mellékúthálózat fejlesztését is kiemelten kezeli, mert nem elég, ha a kistelepülésen élők számára jó életfeltételeket nyújtanak, de a munkahelyre, iskolába járáshoz, egyéb szolgáltatások igénybevételéhez szükséges közlekedési feltételeket is biztosítani kell.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott:

a sok tekintetben mintatelepülésnek számító Kiskutas több mint 800 éves története alatt talán összesen nem jutott annyi fejlesztési forráshoz, mint amennyi a mostani útrekonstrukció költsége volt. A falufejlesztési programnak az lenne a fő célja, hogy az indulásától számított tíz év alatt minden 5000 alatti lélekszámú településen megújuljanak az utak, a járdák és a közintézmények.

Halász Gábor, Kiskutas független polgármestere elmondta: a közel egymilliárd forint költségű útfelújítás egybeesett a település déli határán egy 65 millió forintból finanszírozott csapadékvíz-elvezetési munkával is. Hozzátette, hogy a Magyar falu programban Kiskutasnak nyolc pályázata nyert, amiből hatot már megvalósítottak, kettőt pedig a jövő évben fognak.

ÚtépítésMagyar Közút Nonprofit Zrt.Duna Aszfalt Zrt.Zala megyeKiskutasútfelújításMagyar falu program

Hírlevél

Hirdetés