2024.03.19, Kedd
Alagútban vezethetik a Galvani híd forgalmát (videó)
illusztráció - ujdunahid.hu

Alagútban vezethetik a Galvani híd forgalmát (videó)

magyarepitok.hu, budapestujkorutja.hu

2021.01.19. 18:22 - Kolinek Nóra

Lezárult a BFK által meghirdetett társadalmi egyeztetés az Új Duna-híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozóan.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk arról, hogy online társadalmi egyeztetés indult az Új Duna-híd („Galvani híd”) úthálózatának második szakaszáról, a Gubacsi út-Illatos úti csomóponttól az Üllői útig tartó nyomvonalról.

A szakaszra vonatkozóan a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) 2020 februári határozatában hat nyomvonalváltozat vizsgálatát és társadalmi egyeztetését írta elő, ezt a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) végezte el. A széleskörű társadalmi egyeztetés 2020. szeptember 25-én indult, a kérdőíves felmérés kitöltésére közel egy hónapon keresztül, 2020. október 20-ig volt lehetőség.

Az alábbi nyomvonalváltozatok közül lehetett választani: 

  • A Kiserdő szélén, részben fedett alagútban vezetett nyomvonal
  • A Kiserdő szélén, hosszabb szakaszon fedett alagútban vezetett nyomvonal
  • A Határ út alatt, alagútban vezetett nyomvonal
  • A Határ út felszínén vezetett nyomvonal
  • A ferencvárosi rendezőpályaudvart hídon keresztező, Ecseri úti nyomvonal
  • A ferencvárosi rendezőpályaudvart alagútban keresztező, Ecseri úti nyomvonal

 

A nyomvonalak a videóban tekinthetők meg

 

Két változat közül dönthetnek

Két olyan változat van, amely a válaszadók visszajelzései alapján mérlegelés tárgyát képezheti: az egyik, a Kiserdő szélén vezetett alagút megépítését jelentő változat, a másik pedig a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagutat jelenti. A kettő közötti különbség abban áll, hogy míg a Kiserdő alatt vezetett alagút távolabb van a Határ úti házaktól, de érinti az erdő területét, addig a Határ út alatt vezetett alagút esetén az erdő érintetlen marad, viszont az út közelebb kerül a házakhoz.

A kettő közül az előbbi verzió alváltozatának tekinthető a Wekerlei Társaskör Egyesület által felvetett, Illatos-árok mentén húzódó, a Kiserdőn keresztül vezetett nyomvonalterv is, melyet a civil szervezet kérésére szintén megvizsgáltak. Ennek eredményét a budapestujkorutja.hu oldalon közzéteszik.

A két változat közül a Határ út alatti alagúttal számoló tervezet élvez nagyobb támogatást.

A nyomvonalváltozatok közötti döntés meghozatalára a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának egyik soron következő ülésén kerülhet sor.

 

A Határ út alatt, alagútban vezetett nyomvonal (budapestujkorutja.hu)

 

Csökken a belvárosi hidak forgalmi terhelése

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában tervezett új hídon 2x2 forgalmi sávot, kerékpárútat és járdát, illetve villamosközlekedést terveznek. A Galvani út vonalában megépülő Új Duna-híd jelentősen csökkentheti a belvárosi hidak forgalmi terhelését azáltal, hogy tehermentesíti a Rákóczi hidat, így az nagyobb mértékben lesz képes forgalmat átvenni a többi belvárosi hídtól.

Az Új Duna-híd által megteremtett új közlekedési kapcsolat emellett jelentősen rövidíti azokat az útvonalakat, ahol ma a közlekedők nagyobb kerülőkre kényszerülnek, ezáltal felesleges időt, energiát, járműkilométert takarít meg.

A híd így jelentősen hozzájárul nemcsak a belváros forgalomcsillapításához, hanem a déli városrészek hatékonyabb összekapcsolásához.

A híd lakossági támogatottsága igen magas, amelyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk. 

Mi épül?Budapest Fejlesztési Központ (BFK)Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Galvani hídÚj Duna-hídBudapestKispest

Hírlevél

Hirdetés