2024.09.09, Hétfő
Korához méltó megjelenést kap Mosonmagyaróvár 700 éves utcája
magyarepitok.hu

Korához méltó megjelenést kap Mosonmagyaróvár 700 éves utcája

magyarepitok.hu

2024.08.05. 09:00 - Móré Levente

Teljes burkolatcserével újítja fel a Swietelsky Magyarország Mosonmagyaróvár egyik patinás utcáját.

Hirdetés

A Lajta torkolatánál fekvő, 34 ezres lakosságú Mosonmagyaróvár az Osztrák-Szlovák hármashatár közelében fekvő, igazi kereskedelmi és szolgáltatóközpont. A Pozsonytól és Győrtől szinte egyenlő távolságra fekvő város gazdasági súlya mellett egyre jelentősebb turisztikai vonzereje is: a Hanság, a Mosoni-síkság és a Szigetköz találkozása itt egészen gazdag élővilágnak ad otthont, a Lajta és a Mosoni-Duna galériaerdőkkel szegélyezett vizei ezért is különösen kedveltek a vízi sportok iránt érdeklődők között.

A város jelentősége igen régre nyúlik vissza: a tatárjárás után épített vára – persze számos átalakítás után – ma is áll; lakói magas életszínvonalát pedig mutatja, hogy már 14-15. században többszintes téglaépületeket emeltek a favázas és agyagtapasztású épületek mellé, nagyjából a mai utcahálózatban. Ekkor alakult ki a magyaróvári történelmi belváros két legforgalmasabb utcája, a Fő utca és a Magyar utca, köztük kisebb utcákkal és terekkel. A mára nagyrészt sétálóutcaként működő és karácsonyi vásárnak is helyet adó Magyar utcával párhuzamos Tímár utca Mosonmagyaróvár belvárosának részeként, az egykori kézművesipar emlékét őrzi. Bár a környező utcák évek óta jól karbantartottak, nagy szükség volt a SWIETELSKY Magyarország Kft. munkájával létrejött felújításra.

 

 

Csaknem 200 méter út kap térkőburkolatot

„A környező utcákban már elkészült a burkolatok felújítása, így a közművek rekonstrukciója miatt mindenképpen szükséges volt ezen utca burkolatának cseréje is. Az útépítési munkákat megelőzték a közműrekonstrukciós feladatok, a munkaterületet már a közművek telepítése után kaptuk meg”

– ismertette a munka hátterét Piczinger Krisztián területi vezető. Az összesen 1623 m2 területet érintő felújítás kivitelezése 2024. május 14-én kezdődött meg és lassan a végéhez közeledik. Ennek során útpályaszerkezetet cseréltek az utca teljes szélességében és teljes hosszban, részletesen:

  • burkolatok bontását végezték el 450 m3 mennyiségben,
  • földkitermelést 440 m3 mennyiségben,
  • homokos kavicságyazat készítését 262 m3 mennyiségben;
  • alapréteg építését (218 m3 M22 mechanikai stabilizáció, 213 m3 Ckt alapréteg) és
  • természetes kőből készült szegélyek építését 479 méteren.
  • A jelenlegi térkövezés felülete pedig 1467 m2.

 

 

Rövidesen levonulhatnak a helyszínről

Lassan a munkák végéhez érnek, hiszen már a térkövezési munkák zajlanak. Mint az elvégzett feladatokból is látszik, gördülékenyen halad a kivitelezés, nehézséget egyedül a belvárosi környezet jelentett: „a munkaterület megközelítése csak kis teherautókkal lehetséges, illetve az építőanyagokat sem lehetett a munkaterületen tárolni” – jegyezte meg Piczinger Krisztián hozzátéve:

„Folyamatban van még a közműszerelvények szintbe helyezése, illetve a térkövezés befejezését követően a forgalomtechnikai jelzések elhelyezése, de augusztusra ezekkel is elkészülünk.”

 

 

Galéria

ÚtépítésSwietelsky Magyarország Kft.Mosonmagyaróvárútfelújítástérkőútépítés

Hírlevél

Hirdetés