2024.03.28, Csütörtök
Mapei megoldások parkolóházak és mélygarázsok számára
Fotók: Mapei Kft.

Mapei megoldások parkolóházak és mélygarázsok számára

magyarepitok.hu

2020.05.13. 12:47 - Gyöngyösi Klaudia

A Mapei Kft. is kiveszi részét a beruházások kivitelezési feladataiból, OS minősített és bevizsgált rendszereivel.

Hirdetés

 

Számos demográfiai, társadalmi és gazdasági változásnak köszönhetően az elmúlt években jelentősen megnőtt a parkolóházak és teremgarázsok iránti igény és szükséglet. Mindemellett ezen terek felületképzési igényei is jelentősen változtak.

A képre kattintva galéria nyílik!

Szemben a felületkeményített vagy csiszolt és impregnált betonnal, aszfalt burkolatokkal, mára szinte elvárássá vált a merev vagy rugalmas gyantarendszerek beépítése.

Ennek köszönhetően a Mapei is kiveszi részét ezen kivitelezési feladatokból, OS minősített és bevizsgált rendszereivel.

Csak néhány példa a jelenleg futó munkákból:

  • a Dózsa György úti mélygarázs 30.000 négyzetméteren, mely a a West Hungária Bau Kft. mint Fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében valósul meg,
  • a Váci Greens irodaházak teremgarázsai 25.500 négyzetméteren,
  • a Nordick Light Tower irodaház teremgarázs 10.000 négyzetméteren,
  • Aréna Bussiness Campus irodaház teremgarázs 8.000 négyzetméteren.

 

De miért éppen gyanta?

Az alábbi tulajdonságok az oka, amiért ezt az anyagot preferálják a beruházók:

  • lehet páraáteresztő, de pára záró is,
  • vízzáró, CO2 záró és nagy vegyiellenállása van,
  • lehet merev vagy rugalmas, és akár 0,3 mm repedés áthidalással rendelkezik,
  • nagy kopásállósága mellett nagy a tapadószilárdsága is, emellett változó vastagságban felvihető, akár 0,5 mm-től,
  • időjárásálló, nagyon alacsony károsagyag (VOC) kibocsátása van és könnyen karbantartható,
  • gyors kivitelezést tesz lehetővé, valamint gyors és könnyű javíthatóság jellemzi,
  • mindemellett széles színpalettát biztosít az esztétikus megjelenéshez, a tűzvédelmi megfelelőség pedig A2, Bfl-S1 és akár menekülési útvonalakra is használható.

 

Milyen alapkövetelményei vannak egy gyantázási kivitelezésnek, és mik lehetnek a buktatók?

Az alapfelület egy tartós felületképzéshez állékony, szilárd, a várható együttes terhelést elviselni képes beton vagy aszfaltfelület lehet.

A beton szilárdsági értékei:

  • Nyomószilárdság: min. 25 MPa
  • Húzószilárdság (húzó-tapadó): min. 1,5 MPa (1,2 MPa nem ipari felhasználási területen általánosan elfogadható).

Viszont oda kell figyelni, hogy a felület tiszta, száraz R.H. <4%-os legyen (a vizes bázisú rendszereknél ez nem szükséges), enyhén érdes és szívóképes, olajoktól, portól, szennyező anyagoktól mentes legyen. Továbbá síklapuságnak és a lejtésnek, a funkciónak és az előírt követelményeknek megfelelőnek kell lennie.

Mivel a rendszer 1-4 mm vastagságig épül fel, ezért nem képes kompenzálni az aljzatbeton lemez súlyos mechanikai és szerkezeti hiányosságait. Ezért fontos a hibák feltárása és korrigálása betonvarrással, kiegyenlítéssel, gyantahabarccsal vagy gyorskötő cementes alapú kiegyenlítőkkel.

A felület előkészítés választható, de nem elhanyagolható: csiszolás, golyószórás, marás (aszfalt esetén). Ez alkalmas arra is, hogy a vékony cementtej alatti súlyos hibákat is feltárják, lehetővé téve azok javítását.

Minden rendszer alapja egy jól megválasztott epoxi vagy PU alapozó, ami képes mélyen beszívódni és erősen hozzátapadni az alapfelülethez, valamint képes felvenni a túlszórt tűziszárított quartz homokot, ami kötelező része a jól kivitelezett parkolóházi rendszereknek.

A homok sok szempontból jó:

  • szemcseméret alapján képes beállítani az anyagfogyást és vastagságot,
  • nagy a kopásállósága,
  • valamint csúszás mentesíti a felületet,
  • és képes elvezetni a talaj felől érkező párát is.

 

Milyen köztes, vagy fedőréteget válasszunk?

Ez annak függvénye, hogy milyen rugalmassági elvárásai vannak az adott felületnek.

  • Alaplemez esetén elég 1-2 réteg színezett epoxigyanta réteg felvitele homok töltéssel és/vagy szórással merev rendszerként.
  • Köztes födém esetén javasolt minimum 0,3 mm repedésáthidaló képességű membrán PU gyanta használata, szintén rugalmas fedőgyantákkal, igény szerint UV stabil termékkel.
  • Rámpák esetén a rendszer legfontosabb tulajdonsága a csúszásmentesség és teherbírás, ezért a repedés áthidalás elég ha 0,15mm, amit szintén PU gyantákkal érhetünk el, és a lezárásuk is szintén rugalmas, fedőgyantákkal, igény szerint UV stabil termékkel történhet.
  • Tetőszinti felületek esetén az elvárás többszörös, ezért a használt rétegrendet is összetettebb. Alapozás után, nagy rugalmasságú membránt kell felhordani, majd egy teherhordó membránt is, amit szintén UV stabil és rugalmas fedőgyantákkal lehet lezárni, viszont a rendszer nem pótolja a tetőszerkezetre kerülő vízszigetelést.

„Amikor elkészült a felület, mindenképpen kérjünk a kivitelezőtől karbantartási ajánlást, hogy a szépen kivitelezett felületek tartósan megtarthassák eredeti megjelenésüket, minőségüket. Amennyiben szüksége van szaktanácsra, vagy alkalmazástechnikai segítségre, úgy keressen minket, hogy kivitelezése elsőre végleges lehessen” – nyilatkozta lapunknak a Mapei Kft.

Galéria

Iparági hírekMapei Kft.WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Épszerk-Pannónia Invest Kft.innovációparkolóház

Hírlevél

Hirdetés