2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Indulhat az előkészítés a 2-es metrót a gödöllői HÉV-vel összekötő projektben
Látványtervek - MTI/Miniszterelnökség; főkép: HÉV Cinkota megállója, járműtelep, külön szintű közúti keresztezés látványterve

Indulhat az előkészítés a 2-es metrót a gödöllői HÉV-vel összekötő projektben

mti, magyarepitok.hu

2021.03.23. 13:03 - Hegedűs Gergely

A kormány által biztosított forrás lehetővé teszi, hogy az idén induló uniós ciklusban megvalósuljon a beruházás.

Hirdetés

A kormány 4,6 milliárd forintot biztosít a 2-es metró és a gödöllői HÉV Örs vezér téri összekötésének, valamint a HÉV-vonal korszerűsítésének kiviteli terveire - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

 

HÉV Rákosfalva süllyesztett megállójának látványterve

 

Az első szakasz kiviteli tervei már 2022 elejére elkészülhetnek

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért is felelős miniszter elmondta:

q komplex elővárosi fejlesztés elemei között szerepel a metró és a HÉV összekötése, az Örs vezér terének felújítása, az érintett HÉV-vonalak teljes rekonstrukciója, új szerelvények beszerzése, valamint a HÉV-pálya bizonyos fővárosi szakaszainak föld alá helyezése

Gulyás Gergely közölte: a beruházás a becslések szerint több mint 200 milliárdba kerülhet majd.vMegemlítette azt is, hogy a tervek 2023 végére, de a Cinkotáig tartó első szakasz kiviteli tervei már 2022 elejére elkészülhetnek.   

Arra is kitért, hogy a kormány döntésével megmarad a reális lehetősége annak, hogy a 2021 és 2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklusban a beruházás megvalósuljon. Gulyás Gergely elmondta, a 2019-es önkormányzati választás óta a nagyon sok vita mellett "együttműködési kényszer" van a fővárossal.  

 

HÉV Cinkota megállóhelyének látványterve


A felszínen kötik össze a metrót a HÉV-vel

Szatmáry Kristóf (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője közölte: várhatóan kedden vagy szerdán jelenik meg a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges forrás biztosításáról szóló kormányhatározat.   

Kérdésekre válaszolva Szatmáry Kristóf elmondta, hogy a metró és a HÉV összekötése a tervek szerint a felszínen jön majd létre.   


A BFK veszi át a projektet

 

A 2-es metró Örs vezér téri metróállomásának látványterve

Gulyás Gergely emlékeztetett, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában a kormány és a főváros között egyetértés jött létre arról, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ veszi át a gödöllői és csömöri HÉV-vonalak felújításának, valamint a HÉV és a 2-es metró összekötésének tervezését és előkészítését a fővárosi önkormányzattól.   

Mint elmondta, a főváros vezetése 2019 őszén a beruházás előkészítését leállította, majd a közfejlesztési tanácsban 2020 októberében egyeztek meg arról, hogy a feladatot 2021-től átveszi a kormányzat.

Vasútfejlesztés2-es metróHÉVközlekedésfejlesztésGödöllőBudapest Fejlesztési Központ (BFK)

Hírlevél

Hirdetés