2024.04.24, Szerda
41 év után teszi rendbe a Kötiviép a körösladányi duzzasztót
korosladany.hu

41 év után teszi rendbe a Kötiviép a körösladányi duzzasztót

mti, magyarepitok.hu

2018.05.15. 14:24 - Hegedűs Gergely

A Sebes-Körösön épült duzzasztón 1,7 milliárdos fejlesztést végeznek, az üzembiztonság helyreállítása mellett a fenntartható vízgazdálkodás a cél.

Hirdetés

A Kötiviép 'B Kft. kivitelezésében kedden elkezdődött a körösladányi duzzasztó rekonstrukciója. A beruházásra uniós forrásból, a KEHOP kereteiben több mint 1,7 milliárd forintot nyert el az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) konzorciuma. A Békés megyei építménynél tartott projektindítón Bak Sándor, a Kövizig igazgatója számolt be a részletekről.

A duzzasztó 1977-es üzembe állítása óta nem volt felújítva, a projekt célja az üzembiztonság helyreállítása, valamint a fenntartható vízgazdálkodás feltételeinek javítása.


Két év alatt újul meg a duzzasztó

A Sebes-Körös mederátvágásában épült körösladányi duzzasztó feladata, hogy a Tiszából a Körös-völgybe átvezetetett vizet az igények szerint megossza, a vízhiányt megszüntesse, gazdaságosabbá tegye a víz eljuttatását a felhasználási területekre.

Az objektum 1,6-2,2 millió köbméter víz tározását, 378 hektár öntözött terület és 147 hektár halastó vízellátását biztosítja. Ellátási területén fekszik Szeghalom, Körösladány és Vésztő, együttesen mintegy 21 ezer lakossal.

A felújítás után a duzzasztó hozzájárulhat az öntözött területek, valamint a vízre épülő rekreációs szolgáltatások bővítéséhez. A beruházásnak 2020 szeptember végére kell befejeződnie.


Új fedett raktár és vízhozammérő állomás is épül

Kocsi Mihály, a Kötiviép 'B Kft. ügyvezető igazgatója az alábbiakban határozta meg a kivitelező cég feladatait:

  • a duzzasztómű támfalainak stabilizálása;
  • a partvédművek helyreállítása, iszapmentesítése;
  • a teljes elektromos hálózat és az elzárószerkezetek mozgatóberendezéseinek irányítástechnikai felújítása;
  • az üzemi híd rekonstrukciója.
  • Felújítják továbbá a kapcsolódó üzemviteli épületeket, a szolgálati lakásokat és mintegy 12 ezer négyzetméternyi útburkolatot.
  • Új fedett raktárat és egy vízhozammérő állomást is létesítenek.

A világhálón elérhető adatok szerint a szolnoki székhelyű társaságot 1997-ben alapították. A vállalat jelenleg 97 főt foglalkoztat, 2016-os árbevétele nettó 2,68 milliárd forint volt.

Az ügyvezető igazgató referenciaként egy hasonló vízügyi projektet említett: a cég végezte a Kisdelta árvízi szükségtározó korszerűsítését is, ami a szintén Békés megyei Gyula mellett, a Fehér- és Fekete-Körös összefolyásánál épült meg.

Vízgazdálkodásépítőipari cégekOrszágos Vízügyi FőigazgatóságKörösladányKötiviép'B Kft.

Hírlevél

Hirdetés