2024.04.19, Péntek
Mentesül az egyre gyakoribb belvíztől Balatonfenyves
mapio.net

Mentesül az egyre gyakoribb belvíztől Balatonfenyves

kozbeszerzes.hu, som-onkorm.hu

2018.08.09. 10:06 - Antal Zsófia

A megnövekedett beépítettség és a sokszor nagy mennyiségben lezúduló csapadék indokolta az év végére elkészülő beruházást.

Hirdetés

Rövidesen megkezdődik Balatonfenyvesen a belvízproblémák rendezése: az önkormányzat 268 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) erre a célra. Az első ütemet a nagyrécsei Mermaid Építőipari Kft. kivitelezi nettó 114,6 millió forintból, mely során a Nimród utcában és a Kossuth utcában építenek ki összesen 3370 méter hosszú csapadékvíz-elvezető rendszert.

A beruházást indokolja, hogy a területen az elmúlt időszakban többször fordultak elő csapadékból származó, különböző mértékű elöntések. A település a Balaton vízgyűjtőjében van, a csapadék éves mennyisége körülbelül 800 mm, azonban az utóbbi években ez a mennyiség kevesebb esetszámú, de nagyobb intenzitású esővel teljesül. Heves esők előfordulnak késő ősszel és tél elején is. Ezzel párhuzamosan a terület beépítettségének, a burkolattal ellátott felületek növekedésének következtében a vízelvezető kapacitás elégtelenné vált.

A Somogy Megyei Önkormányzat honlapjáról kiderül, hogy a folytatásban a következő területeken történik majd meg a vízelvezető infrastruktúra kiépítése:

  • az Úttörő utca keleti vége a Pajtás utcától az északi és déli oldalon;
  • a Pajtás utca Déli vége;
  • az Úttörő utca a Kodály Zoltán és a Pajtás utca között a déli oldalon;
  • az Úttörő utca a Kodály Zoltán utcától az északi és déli oldalon a Kálmán Imre utcáig, és délre a 7-es főútig;
  • az Úttörő utca a Déry utcától az északi és déli oldalon a Kálmán Imre utcáig;
  • az Úttörő utca Nyugati vége.

A projekt tervezett befejezési határideje 2018. december 31.

Vízgazdálkodásépítőipari cégekTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)árvízvédelemBalatonfenyvesMermaid Kft.

Hírlevél

Hirdetés