2024.03.19, Kedd
Kinyitották a Sió zsilipjét a Balaton víszintjéről gondoskodó nagyberuházáshoz
Látványtervek: OVF

Kinyitották a Sió zsilipjét a Balaton víszintjéről gondoskodó nagyberuházáshoz

mti, magyarepitok.hu

2019.10.18. 10:17 - Szabó Ákos

A vakációzók kedvenc magyar tavának vízlevezetését a Strabag és a Colas Alterra fejleszti egy nagyberuházásban. Továbbá a Sió-csatornán az Aqua-Generál is elvállalt több munkát.

Hirdetés

Nemrég írtunk arról, hogy egy nyitórendezvényen bemutatták a Balaton nagyműtárgyainak és a Sió-csatorna fejlesztéseinek közel 19 milliárdos korszerűsítési programját. A siófoki leeresztő zsilip és a balatonkiliti mederduzzasztó -, valamint a siófoki hajózsilip teljes átépítését a Strabag Építőipari Zrt. és a Colas Alterra Zrt. vállalta el. A fejlesztés várhatóan 2022 végén fejeződik be.

 

A Sió (mti)

Emellett korábban beszámoltunk arról is, hogy a magyar tulajdonú Aqua-Generál Kft. is elnyert feladatokat egy három dunántúli vízfolyás, köztük a Sió védműveinek fejlesztését célzó 1,1 milliárd forintos projektben. A cég a Sió-csatorna mellett a Nádor-csatorna és a Völgységi-patak védműveiben bekövetkezett károsodásokat állítja helyre többek között.

 

Időt adnak a Dunára tartó hajóknak a kétéves mederzár előtt

 

hajozas.hu

Most arról érkezett hír, hogy megnyitották a Sió-zsilipet szerdán. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Köduvízig) tájékoztatása szerint a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán 3-5 centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán is. Ez alkalmat ad arra, hogy a beruházások miatt szükségessé váló kétéves közlekedési zár előtt hajók juthassanak el a Sió-csatornán a Balatonról a Dunához, vagy vissza.

 

Folyamatosan gondoskodnak a Balaton vízállásáról

Mivel a balatonkiliti mederduzzasztó alapozása november 1-jén kezdődik, és a beruházás első ütemében károkat okozna egy később esetleg szükségessé váló vízeresztés, ezért csökkentik jelenleg a Balaton vízszintjét.

 

 

A Köduvízig közölte még: a  műtárgyak átépítésének sorrendjét ütemekre bontották annak érdekében, hogy a Balaton vízállása mindig szabályozható maradjon. Így a jelenleg használt vízszintszabályozó zsilip elbontására csak az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül majd sor.

VízgazdálkodásBalatonStrabagColas Alterra Zrt.Aqua-General Kft.SióSiófokBalatonkiliti

Hírlevél

Hirdetés