2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Közös magyar-román projektben javítják a Maros árvízvédelmét
makohirado.hu

Közös magyar-román projektben javítják a Maros árvízvédelmét

magyarepitok.hu, kozbeszerzes.hu

2019.11.26. 15:11 - Szabó Ákos

Az uniós Interreg keretrendszerben megvalósuló beruházássorozat részeként fejleszti a makói szivattyútelepet a HÉB és a Kötiviép’B.

Hirdetés

Összesen mintegy 2,68 millió euró (jelen középárfolyamon mintegy 908 millió forint) értékben fejlesztik a Maros-menti vidék árvízvédelmét a román Marosi Vízügyi Igazgatóság (ABAM), valamint a magyar Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) konzorciuma. Most Makón indulhat el a projekt egy összesen 673 ezer eurós (tehát mintegy 226 millió forintos része), melynek során a Csongrád megyei város szivattyútelepén végeznek el nyomócső-rekonstrukciót.

A közbeszerzési adatok alapján a fejlesztést a HÉB Hungária Építő és Befektetési Kft. és a Kötiviép’B Kft. konzorciuma végzi el.

 

Javul a belvíz- és árvízvédelem is

A makói szivattyútelep a Maros magyarországi szakaszának jobb partján helyezkedik el, egy Körös-Tisza-Maros közi ártéri területen. A kivitelezés helyszíne teljes egészében természetvédelmi terület, így arra a kivitelezőknek gondot kell fordítani, hogy ennek megfelelően dolgozzanak. A HÉB-Kötiviép konzorcium munkájával újjáépülő nyomócső egy árvízvédelmi töltést keresztezve halad. A csövön keresztül többek között a Makó és Maroslele környezetében összegyülekező belvizek Maros irányába történő átemelését is végzik.

 

Fél évszázada felépített rendszer újul meg

Az 1962-ben épült telepet legutóbb 1977-ben korszerűsítették, a nyomócső is akkor készült el. A kora miatt a folyamatos fenntartás ellenére elavult 50 méter hosszú, vasbeton műtárgy jelenleg árvízvédelmi kockázatot jelentene, így a rekonstrukciója szükségessé vált.

A munka során többek között elvégzik még a szintén elavult vízoldali elzárószerkezet és a kezelőtorony fejlesztését is. A projekt az Interreg rendszerben megvalósuló FORMURES – ROHU-11-es program része.

VízgazdálkodásKötiviép'B Kft.HÉB Kft.Makóárvízvédelem

Hírlevél

Hirdetés