2024.04.20, Szombat
Kettős működésűvé válik a Debrecen közeli főcsatorna
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Kettős működésűvé válik a Debrecen közeli főcsatorna

magyarepitok.hu

2020.07.29. 09:52 - Hegedűs Gergely

Négyszeresére növeli az öntözhető területet az Aqua-General által kivitelezett beruházás, melyben a mederburkolás és az új műtárgyak felépítése is előrehaladott állapotban van.

Hirdetés

Már 3500 méternyi szakasz elkészült a Derecskei-főcsatorna medrének burkolásából, mely összesen 5200 métert érint - értesült a kivitelezés helyszínén tartott szerda reggeli sajtótájékoztatón a magyarepitok.hu. Az Aqua-General Kft. által kivitelezett projektről Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója számolt be lapunknak.

Kattintva galéria nyílik - Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu


Szavaiból kiderült, a tavaly tavasszal elkezdett átfogó fejlesztésben azért van szükség a meder burkolására, hogy kevesebb legyen az elszivárgó víz.

Emellett a rendszer vízkormányzását biztosító eszközök is megújulnak: "Ennek érdekében mind a 32 új műtárgy megépült már, további hatot pedig felújítanak"

- árulta el az igazgató. Hozzátette, hátra van még a szivattyútelep korszerűsítése és kapacitásbővítése.


Ezért van rá szükség

A beruházást többek közt az indokolja, hogy az elmúlt 30 évben a Derecskei-főcsatorna és a derecskei Kisdülői vízelvezető útvonalon a csatorna erősen feliszapolódott, a meglévő műtárgyak felújításra szorultak.

A 3 milliárd 6 millió forintos fejlesztésben a mederburkolás mellett 22,7 kilométeren kotrást is végeznek, valamint 800 méternyi új szakasz is épül a csatornán. A Derecskei-főcsatorna teljes megújítása mellett két oldalága is felújítást kap. Mindezek mellett a projekt része az Ürmöséri I. csatorna, a Derecske-Kisdülői csatorna és a Derecske-Kisdűlői I. csatorna fejlesztése is.

A beruházás egyrészt javítja a terület káros vizeinek az elvezetését. Másrészt a rendszer kettős működésűvé válik, és aszályos időben lehetővé válik a vízpótlás, javítva a térség vízellátását. 

Az eddigi terület négyszerese, 4800 hektár válik öntözhetővé. 


Jövő augusztusban lezárulhat a projekt

A szerdai sajtóeseményen kiderült, a főcsatorna korszerűsítése a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, több mint hárommilliárd forintos európai uniós és hazai támogatásból zajlik. A fejlesztés megvalósítására a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciumi partnereként pályázott.

Bara Sándor, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója


Az elhangzottak szerint a csatornarendszert érintő kivitelezési munkák jó ütemben haladnak, miközben a víz szolgáltatása, illetve a káros vizek elvezetése folyamatosan biztosított. A tervezett ütemterv szerint a munkálatok jövő év augusztusáig tartanak.

Galéria

VízgazdálkodásAqua-General Kft.Derecskekotrás

Hírlevél

Hirdetés