2024.04.24, Szerda
Zöld szennyvízteleppel gazdagodott Kaposvár
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok

Zöld szennyvízteleppel gazdagodott Kaposvár

magyarepitok.hu

2020.10.12. 12:25 - Kalácska-Nagy Nóra

A fejlesztések lehetővé teszik a szennyvíziszap energetikai célú hasznosítását is.

Hirdetés

Hétfőn átadták Kaposvár új szennyvíztisztító telepét, amely a Strabag kivitelezésében valósult meg. A város csaknem 6 milliárd forint európai uniós támogatással korszerűsítette a létesítményt. A fejlesztések Kaposvártól keletre, a 61-es (Kaposvárról Dombóvár felé vezető) út mellett, a város 2. számú szennyvíztelepén történtek.

 

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A projektben a kor elvárásainak megfelelő tisztítómű, valamint hő- és villamos energia termelésre alkalmas biogáz erőmű jött létre. Utóbbi biztosítja a telep költséghatékony üzemeltetését, és a szennyvíziszap energetikai célú hasznosítását.

 


Közel negyvenéves technológiát cseréltek le

Az átadón köszöntőt mondott Szita Károly, Kaposvár polgármestere, valamint felszólalt Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Szaka Zsolt a KAVÍZ Kft. ügyvezetője és Kovács Katalin városüzemeltetési és környezetfejlesztési igazgató.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere arról beszélt, a somogyi megyeszékhely célul tűzte ki, hogy fenntarthatóan gazdálkodik természeti erőforrásaival, és a lehető legnagyobb energiafüggetlenséget érje el.

Szaka Zsolt, az új kaposvári szennyvíztisztítót üzemeltető KAVÍZ Kft. ügyvezetője elmondta: a mostani beruházással egy csaknem negyvenéves, elavult technológiát sikerült felváltani. A korszerű berendezések a korábbinál hatékonyabban képesek megtisztítani a Kaposváron és környékén élő 140 ezer ember és számos vállalkozás szennyvizét. A szennyvíziszap hasznosításának köszönhetően biztosítható a szennyvíztelep hőellátása, valamint villamosenergia szükségletének 40 százaléka - fűzte hozzá.

 

A szennyvíztelep próbaüzeme augusztusban ért véget, attól kezdve ez a telep fogadja Kaposvár és környéke összes szennyvizét.

A fejlesztésre azért volt szükség, mert a korábbi létesítmény 24 éve épült, és már csak nehezen tudta az elvárt hatékonysággal tisztítani a szennyvizet. További indok volt az, hogy korábban a szennyvíziszap jelentős károsanyag kibocsátást okozott.

Galéria

VízgazdálkodásStrabagKaposvárszennyvízszennyvíztelep

Hírlevél

Hirdetés