2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

A Fekete-tengerig fejti ki jótékony hatását ez a pécsi projekt
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Fekete-tengerig fejti ki jótékony hatását ez a pécsi projekt

magyarepitok.hu, pecsma.hu

2022.03.03. 15:08 - Hegedűs Gergely

Immár a szennyező anyagok 100 százalékát képes lesz eltávolítani a szennyvízből a Strabag kivitelezésében megújult szennyvíztisztító-telep.

Hirdetés

Újabb fontos lépéshez érkezett a Pécs központú agglomeráció szennyvíztisztító telepének fejlesztése: elindult a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében teljesen megújult telep hathónapos próbaüzeme.

Ahogy azt korábbi cikkünkben is jeleztük, a Tettye Forrásház Zrt. közel 9 milliárd forintos beruházása olyan mértékű, melyre még nem volt példa a pécsi közművek 127 éves fennállása óta. A KEHOP projektben megvalósuló munkálatok 2019 márciusában indultak el, a működés folyamatos fenntartása mellett. A megújult technológiával működő telep a pécsi agglomeráció 12 településének szennyvízét kezeli.


A gazdasági fejlődéséhez szükséges kapacitását is növeli a város

Többek közt egy 2100 négyzetméter alapterületű, 6 méter mélységű biológiai medencét és számos egyéb műtárgyat kiviteleztek. A projekt során megépült többek között egy új fogadó műtárgy, egy rácsgépház, egy UV-fertőtlenítő, négy modern homokfogó berendezés és egy elő-, valamint egy utóülepítő. A telepen egy teljesen új mechanikai víztisztítási vonal valósult meg az új rácsgépház, a homokfogó műtárgyak és előülepítő vonal által.

Továbbá három teljes kapacitáson működő biológiai műtárgy is elkészült, és készülnek a záportározók is. Ahogy a korábbi cikkünkben jeleztük, a biológiai műtárgyak a gazdasági kapacitásbővítés jelentős alappillérei lesznek. A szennyvíztisztító megújítása ugyanis amellett, hogy Pécs korszerű és biztonságos szennyvízelvezetését biztosítja, növeli a gazdasági fejlődéséhez szükséges kapacitás növelését is megcélozta.


Éves szinten közel 10 millió köbméternyi szennyvíz tisztul meg

A projektről március 1-én tartottak sajtóeseményt, a pecsma.hu beszámolója szerint a telep közel 9 milliárdos fejlesztése ugyan még nem ért teljesen a végére, de olyan látványos eredményeket sikerült már elérni, amelyeknek köszönhetően jelentősen javult Pécs és a környező települések szennyvízelvezetése és tisztítása.

Péterffy Attila, pécsi polgármester a helyszínen rendezett sajtóeseményen elmondta, hogy a legutóbbi helyzetjelentések szerint a szennyvíztisztító telep fejlesztése elérte a 93 százalékos készültséget. „Az egész megye számára jelentős infrastruktúra féléves próbaüzeme kezdődik meg” – fogalmazott Péterffy Attila.

„A telepen zajló munka egészen a Fekete-tengerig kifejti jótékony hatását, az itt megtisztított, éves szinten közel 10 millió köbméternyi szennyvíz tehát nem csupán Pécs és a környező területek élővilágát kíméli"

– mondta a polgármester.


Egy újabb projektben 50 kilométernyi csatorna épül Pécsett

Farkas Tamás, a Tettye Forrásház vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a telep a fejlesztésnek köszönhetően ezután már nem csak 96, hanem a szennyező anyagok 100 százalékát képes lesz eltávolítani a szennyvízből. Hozzátette,

a projekt fontos feladata volt az is, hogy kezeljék a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban előforduló villámárvizek megugrott csapadékmennyiségének megtisztítását is.

Szavaiból kiderült, a Tettye Forrásház 700 kilométernyi szennyvízvezetéket üzemeltet és felügyel, amelybe a közeljövőben csatlakozik majd több baranyai település is. „Mindemellett Pécsett nemsokára megkezdődhet 12 utca szennyvízvezetékeinek korszerűsítése is. A szintén uniós és kormányzati támogatású, 6,8 milliárdos projekt keretében 50 kilométernyi csatorna épül” – emelte ki.

Ludvig Csaba, a Strabag projektvezetője az eseményen arról beszélt, hogy a projekt keretében kialakított és felújított műtárgyakat beüzemelték, a telep tehát képes fogadni az ide érkező szennyvizet, kész a próbaüzemre. „A próbaüzem során finombeállításokat végeznek majd, elvégzik a minősítő vizsgálatokat és biztosítják, hogy minden a különböző előírásoknak megfelelően működjön” – mutatott rá.

A sajtótájékoztatót követően a telep bejárása következett, amelynek során Péterffy Attila, Farkas Tamás és Ludvig Csaba elindították a próbaüzemet.

VízgazdálkodásStrabagPécsszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés