2024.03.29, Péntek
Száz évre szóló vízfejlesztés indult el Pécsen
Illusztráció - Szennyvíztisztító-telep (wapp.hu)

Száz évre szóló vízfejlesztés indult el Pécsen

pecsma.hu

2019.10.03. 15:12 - Almási Krisztina

A Strabag munkájával teljesen megújul a helyi szennyvíztelep, ahol új műtárgyak segítik majd a város használt vizének tisztítását.

Hirdetés

A Tettye Forrásház Zrt. közel 20 milliárdos fejlesztést indított el, melynek részeként Pécs szennyvíztisztító telepén is megkezdődhettek a munkálatok a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében - derül ki a pecsma.hu beszámolójából. A beruházásnak köszönhetően az egész telep megújul, jelenleg egy teljesen új biológiai műtárgy kivitelezése zajlik. Ezen kívül egy új rácsgépház, homokfogó és előülepítő is könnyíti majd a város használt vizének tisztítását. A KEHOP projektben megvalósuló beruházásnak köszönhetően az elkövetkező mintegy száz évben korszerű lesz Pécs szennyvízkezelése.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója a helyszíni bejáráson hangsúlyozta, hogy az idén elkezdődött pécsi víziközmű-fejlesztés olyan mértékű, melyre még nem volt példa a pécsi közművek 127 éves fennállása óta, sőt, Budapest után a nagyvárosok között ez az elmúlt időszak legnagyobb víziközmű-beruházása.

A szennyvíztisztító megújítása biztosítani fogja Pécsnek a korszerű és biztonságos szennyvízelvezetést, valamint növeli a gazdaság fejlődéséhez szükséges kapacitást is.

Ez elősegíti, hogy minél több befektető, illetve lakos válassza Pécset hosszú távon. Ebbe a folyamatba illik bele a biogázerőmű megépítése, melynek segítségével a telep működéséhez szükséges energia is már megoldott.


5000 négyzetméteren zajlanak majd a munkák

Ludvig Csaba, a Strabag projektvezetője arról tájékoztatott az eseményen, hogy egy hosszabb engedélyeztetési eljárást követően idén márciusban kezdődhettek meg a munkálatok a szennyvíztisztító telepen. Az üzem folyamatos fenntartása mellett jelenleg egy 2100 négyzetméter alapterületű, 6 méter mélységű biológiai medence kivitelezése zajlik, melynek befejeztével a többi műtárgy kivitelezését is megkezdhetjük – mondta el a projektvezető. Ez a biológiai műtárgy a gazdasági kapacitásbővítés jelentős alappillére lesz.

A telepen ezen kívül egy teljesen új mechanikai tisztítási vonal valósul meg: egy új rácsgépház, egy homokfogó műtárgy és előülepítő vonal épül a telepen. Mindezeknek alapterülete 3000 négyzetméter, tehát összesen durván 5000 négyzetméteren zajlanak majd a munkálatok az elkövetkezendő pár évben.

VízgazdálkodásStrabagszennyvízvízügyvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés