2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Tisztább ivóvizet nyer Szigetvár: új vízkezelő technológiát telepít a Szabadics Zrt.

Tisztább ivóvizet nyer Szigetvár: új vízkezelő technológiát telepít a Szabadics Zrt.

magyarepitok.hu

2022.03.02. 15:27 - Kalácska-Nagy Nóra

A településeken olyan vízkezelési technológia valósul meg, amely garantálja, hogy a kezelt víz az elosztó hálózatban is képes megtartani minőségét, vízkémiai és mikrobiológiai szempontból egyaránt stabil.

Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül, Nyugat- és Dél-dunántúli ivóvízminőség javító program elnevezéssel, 2020 októberében kezdődött az a projekt, amelynek generálkivitelezője a Szabadics Zrt. A teljes projekt három térséget ölel fel, ezek a következők:

  • Tabi kistérség
  • Ságvár-Ádánd
  • Szigetvár-Becefa II.

A projekt beruházója Ádánd Község Önkormányzata, Andocs Község Önkormányzata, Nágocs Község Önkormányzata, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., valamint Szigetvár Város Önkormányzata. A projekt 2023 októberében zárul.

Cikkünk Szigetvár – Becefa II. projektelemre tér ki részleteiben.

Több probléma is fennáll a jelenlegi vízkezelő berendezéseknél

Kemény Tibor építésvezető kifejtette, a projektben megvalósuló műszaki elemek az ivóvízminőség javítása céljából létesülnek, feladatuk az érvényben lévő ivóvíz minőségi értékek folyamatos biztosítása a fogyasztói hálózaton. Szigetváron az alábbi feladatokat foglalja magában a projekt:

  • 3 darab új kút telepítése, kút nyersvízvezetékek rekonstrukciója, 3 darab meglévő kút eltömedékelése,
  • 180 négyzetméteres kezelőépület építése,
  • 20 köbméteres klór kontakt medence építése és gépészeti szerelése,
  • 1200 köbméter/nap kapacitású vízkezelő technológia telepítése és próbaüzeme,
  • meglévő 100 köbméteres vasiszap ülepítő felújítása,
  • vízmű telep belső energiaellátása, irányítástechnika kiépítése,
  • valamint vízmű telepi munkák – szervizút, járda, udvartéri vezetékek kialakítása.

Szigetvártól keletre, Becefa településen pedig az alábbi elemek valósulnak meg:

  • meglévő kút rekonstrukciója, új nyersvízvezeték építése,
  • 100 köbméteres tisztavíz medence és 50 köbméteres vasiszap ülepítő építése és gépészeti szerelése,
  • 1200 köbméter/nap kapacitású vízkezelő technológia telepítése és próbaüzeme,
  • meglévő 35 köbméteres vasiszap ülepítő felújítása,
  • vízmű telepi munkák – szervizút, járda, udvartéri vezetékek kialakítása,
  • vízmű telep belső energiaellátása, irányítástechnika kiépítése,
  • meglévő ivóvízhálózat hálózattisztítása.

Szigetvár vízmű telepe Szigetvár belterületén, a város északi részén helyezkedik el. A vízbázisokat 9 darab fúrt kút jelenti, melyek közül jelenleg állandóan csak egy üzemel, alkalmanként a VI-os, VII-es és VIII-as jelű kút üzemel - a többi kút tartalék vagy figyelő kút.

A vízmű telepen meglévő vízkezelő berendezések a vasbeton szerkezetű, 2x500 köbméteres víztárolóval egybeépített műtárgyban vannak elhelyezve. A vízkezelő berendezések a rosszabb vízminőségű kutak vizének kezelésére már nem alkalmasak, felújításuk nem gazdaságos – ismertette Kemény Tibor.

Ráadásul a vízellátó hálózatban az ammónia és a nitrit koncentrációja a szabvány határértéket időszakonként meghaladja. A rendszer magas tárolója a Szigetvár nyugati részén meglévő, 250 köbméter hasznos vízterű, vasbeton szerkezetű víztorony. „További problémát jelent, hogy a kutak vízhozama nem elegendő a nyári csúcs vízfogyasztás esetén, ilyenkor vízátvétel történik a Becefán üzemelő kúttól” – tette hozzá az építésvezető.

Új, komplex vízkezelő berendezés épül a fogyasztói hálózat fenntartásával

A nyers kútvízből az alábbi komponenseket el kell távolítani a szükséges mennyiségben, úgy, mint metán, ammónia, vas és mangán.

Ezért a beavatkozások célja olyan vízkezelési technológia megvalósítása, amely garantálja, hogy a kezelt víz az elosztó hálózatban is képes megtartani minőségét, vízkémiai és mikrobiológiai szempontból egyaránt stabil.

A vízmű telepen egy 1200 köbméter/nap teljesítményű komplex vízkezelő (metán-, vas-, mangán- és ammóniummentesítő) berendezés telepítése a fő feladat.

Kemény Tibor elmondta, jelenleg a kezelőépület építése, az udvartéri vezetékek minőségi vizsgálatai, az új kút üzembe helyezése és a vízkezelő technológia telepítése zajlik. „Ezt követően az új, 7. számú kút kútfejgépészetének képzését, valamint a rekonstrukció alá vont 6. és 7. számú kút nyersvízvezeték építését és közösítő csomópontjának képzését végezzük el.”

Az építésvezető hozzátette, kihívást jelent a kivitelezők számára, hogy az új vízkezelő technológia kiépítése, majd későbbi próbaüzeme a jelenleg működő vízkezelő technológia üzemének fenntartása és a fogyasztói hálózat biztosítása mellett kell, hogy megtörténjen.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Szigetvárivóvíz

Hírlevél

Hirdetés