2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Elkészült Heves megye egészségügyi szempontból is fontos infrastuktúrafejlesztése
Illusztráció

Elkészült Heves megye egészségügyi szempontból is fontos infrastuktúrafejlesztése

mti, magyarepitok.hu

2022.09.06. 13:44 - Szabó Ákos

Mészáros és Mészáros Kft., valamint az Euroaszfalt Kft. konzorciuma többek között mintegy 50 kilométernyi csatornahálózatot alakított ki.

Hirdetés

Lezárult Heves megye jelentős, mintegy 4,5 milliárd forint értékben megvalósult szennyvízhálózat-fejlesztése – tájékoztatott szeptember 6-án a beruházó Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP). A projekt, melyről először 2018-ban írtunk, a a Széchenyi 2020 programban valósult meg a Mészáros és Mészáros Kft., valamint az Euroaszfalt Kft. közös munkájával. A beruházás mintegy 3,8 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, ami teljes költségvetésének 85 százalékát fedezte. A fennmaradó forrást a magyar állam finanszírozta.

 

Minden településrész modern szennyvízelvezető-hálózatot kapott

A Tarnaméra, Nagyfüged és Boconád településeket érintő fejlesztés során új elvezető hálózat és szennyvíztisztító telep épült. A kialakított hálózatra a lakóingatlanokon túl azok az intézmények is rácsatlakoznak majd, ahol kommunális szennyvíz keletkezik.

A három Heves megyei településen a szennyvízelvezetés és -tisztítás korábban megoldatlan volt.

Tarnamérán helyi szennyvízcsatorna-hálózat üzemelt, egy korszerűtlen és tovább nem bővíthető, kis kapacitású szennyvíztisztító teleppel, melyet a projekt során felszámoltak. A szennyvíztisztítóra rá nem kapcsolt településrészeken, valamint a másik két településen egyedi tartályokkal biztosították a kommunális szennyvizek összegyűjtését.

 

Figyeltek a domborzati adottságokra

Tarnamérán, Nagyfügeden és Boconádon az összes érintett ingatlan szennyvízelvezetése elválasztott rendszerű, gravitációs vezetéken keresztül történik. A domborzati adottságok miatt a községek belterületén több szennyvízgyűjtő öblözet kialakítására is szükség volt. Az egyes gyűjtőkörzetek mélypontjain közterületi szennyvízátemelők létesültek, melyek nyomóvezetékeken keresztül továbbítják a szennyvizet a gyűjtőhálózatba.

A beruházás során a három településen

  • összesen 2082 szennyvízbekötés történt,
  • továbbá 15 új átemelő,
  • több mint 34 kilométer gerincvezeték,
  • mintegy 18 kilométernyi bekötővezeték
  • és 13 kilométert meghaladó nyomóvezeték-hálózat épült.

A zöldmezős beruházással Tarnaméra külterületén kialakított új, közös szennyvíztisztító telep befogadóképessége napi 452 köbméter, mely a község lakóin túl további 4601, Nagyfügeden és Boconádon élő ember számára biztosít a jövőben korszerű szennyvízkezelési szolgáltatást.

 

VízgazdálkodásEuroAszfalt Kft.Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft (NFP)Mészáros és Mészáros Kft.szennyvízTarnaméraNagyfügedBoconád

Hírlevél

Hirdetés