2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Hatékony a Rába völgyében nemrég megépült Pápoci fenékküszöb
Fotók: eduvizig.hu

Hatékony a Rába völgyében nemrég megépült Pápoci fenékküszöb

eduvizig.hu

2022.12.06. 13:55 - Bíró Beáta

Középvizes állapotban figyelték meg a Mészáros és Mészáros Kft. által megépített Pápoci műtárgyat.

Hirdetés

Középvizes állapotban is hatékonyan működik a nemrég megépült pápoci fenékküszöb: a szakemberek ezúttal közepes vízhozamok mellett is megfigyelhették a folyó nagyvízi medrében található, Pápoci-holtágon kialakított kőmű működését - derül ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleményéből.

A holtág vízellátását is biztosító műtárgy a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezésében épült meg „a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése” című KEHOP-projekt részeként, mely során elvégezték a csatlakozó partszakaszok rendezését is.

A teljes beruházás 3,9 milliárd forintos európai uniós forrásból valósult meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén az igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság konzorciuma által.

A fejlesztésnek köszönhetően az árvízvédelmi művek biztonságosabbá, az árvízkárok pedig sikeresebben megelőzhetővé váltak, amely kedvezően hat a térség gazdaságára is, valamint a turizmus fejlődésére is.

 

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozó Pápoc területén állandó árvízvédelmi töltés épült, emellett

  • a Pápoci holtágat visszakapcsolták a nagyvízi levezetésbe, fenékküszöb építésével.
  • Összesen hét helyszínen hullámtéri nagyvízi levezető sávokat és árapasztó vápákat alakítottak ki,
  • két helyen pedig terepsüllyesztéssel javították a mentett oldali vízlevezetés feltételeit.

 

Intenzívebb áramlás alakult ki a Pápoci-holtágon

A területi vízügyi igazgatóság honlapján megjelent információk szerint a napokban közepes vízhozamok mellett figyelhették meg az új Pápoci fenékküszöb működését, amelyre a kőmű megépítése óta még nem volt lehetőség.

 

 

A Rábán érkező vízhozam nagy része a kőküszöbön bukott át, ugyanakkor a létesítmény megfelelő mennyiségű friss víz utánpótlással látta el a Pápoci-holtágat is. Ez azt jelenti, hogy a Pápoci-holtág teljes hosszán a korábbinál intenzívebb áramlás alakult ki, amely biztosította az újonnan kialakított vizes élőhely átöblítését. A holtágba ki- és a Rábába visszafolyó víz áramlása jól látható volt a fenékküszöb alatt és felett kialakított vezérárkokban.

A halak szempontjából a fenékküszöb átjárhatóságát maga a kisvízi bukókialakítás, illetve a holtág biztosítja. A vízitúrázókat pedig a küszöb alatt és felett kialakított sólyázóhelyek segítik a csónakok átemelésében.

VízgazdálkodásMészáros és Mészáros Kft.Országos Vízügyi FőigazgatóságÉszak-dunántúli Vízügyi IgazgatóságRábaárvízvédelemvízügyPápoc

Hírlevél

Hirdetés