2023.02.07, Kedd

Hirdetés

Hatékony a Rába völgyében nemrég megépült Pápoci fenékküszöb
Fotók: eduvizig.hu

Hatékony a Rába völgyében nemrég megépült Pápoci fenékküszöb

eduvizig.hu

2022.12.06. 13:55 - Bíró Beáta

Középvizes állapotban figyelték meg a Szabadics Zrt. által megépített Pápoci műtárgyat.

Hirdetés

Hatékonyan működik a Rába és a Rábca folyó öblözeteinek nemrég befejezett árvízvédelmi rendszere. A szakemberek közepes vízhozamok mellett figyelték meg a Rábán érkező vízhozamot. A Pápoci fenékküszöb a Szabadics Zrt. kivitelezésében épült meg és a projekt keretében megtörtént a csatlakozó partszakaszok rendezése is.

A fejlesztés a Rába-völgy árvízvédelmi fejlesztésére irányuló komplex beruházás része, amelyre európai uniós és hazai források felhasználásával több mint 3,5 milliárd forintot fordított az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Ennek köszönhetően az árvízvédelmi művek biztonságosabbá, az árvízkárok sikeresebben megelőzhetővé váltak, ami kedvezően hat a térség gazdaságára is, valamint a turizmus fejlődésére is.

 

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozó Pápoc területén állandó árvízvédelmi töltés épült, emellett  

  • a Pápoci holtágat visszakapcsolták a nagyvízi levezetésbe, fenékküszöb építésével.
  • Összesen hét helyszínen hullámtéri nagyvízi levezető sávokat és árapasztó vápákat alakítottak ki,
  • két helyen pedig terepsüllyesztéssel javították a mentett oldali vízlevezetés feltételeit.

 

Intenzívebb áramlás alakult ki a Pápoci-holtágon

A területi vízügyi igazgatóság honlapján megjelent információk szerint a napokban közepes vízhozamok mellett figyelhették meg az új Pápoci fenékküszöb működését, amelyre a kőmű megépítése óta még nem volt lehetőség.

 

 

A Rábán érkező vízhozam nagy része a kőküszöbön bukott át, ugyanakkor a létesítmény megfelelő mennyiségű friss víz utánpótlással látta el a Pápoci-holtágat is. Ez azt jelenti, hogy a Pápoci-holtág teljes hosszán a korábbinál intenzívebb áramlás alakult ki, amely biztosította az újonnan kialakított vizes élőhely átöblítését. A holtágba ki- és a Rábába visszafolyó víz áramlása jól látható volt a fenékküszöb alatt és felett kialakított vezérárkokban.

A halak szempontjából a fenékküszöb átjárhatóságát maga a kisvízi bukókialakítás, illetve a holtág biztosítja. A vízitúrázókat pedig a küszöb alatt és felett kialakított sólyázóhelyek segítik a csónakok átemelésében.

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.RábaárvízvédelemvízügyOrszágos Vízügyi Főigazgatóság

Hírlevél