2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Világszínvonalú szennyvíztisztító-telepeket terveztek és kiviteleztek magyar cégek Afrikában
Fotók: Pureco (főkép: a szennyvízkezelő telep Takoradiban)

Világszínvonalú szennyvíztisztító-telepeket terveztek és kiviteleztek magyar cégek Afrikában

mti, magyarepitok.hu

2023.07.26. 12:43 - Hegedűs Gergely/Szabó Ákos

A két szennyvíztisztító-telepet a magyar Pureco-Unit Konzorcium tervezte és valósította meg ghánai partnereivel együtt.

Hirdetés

Magyar tervezésű és kivitelezésű szennyvíztisztító-telepeket adtak át a ghánai Takoradi és Tamale városokban - számolt be az eseményeken a magyar kormányt képviselő Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára szerdán telefonon az MTI-nek.

 

A Tamale-i telep (a képre kattintva galéria nyílik)


Megoldottá válik Ghána három legnagyobb vidéki városában a szennyvíz tisztítása

Az államtitkár elmondta: a két szennyvíztisztító-telepet a magyar Pureco-Unit Konzorcium tervezte és valósította meg ghánai partnereivel együtt. A Pureco Kft. afrikai tevékenységéről lapunk is beszámolt, amikor részletesen bemutattuk a szintén a ghánai Takoradi városában kivitelezett, különleges tulajdonságokkal bíró víztározó állótartályt. Az újdonságnak számító állótartályt első ízben Afrikában alkalmazta a Pureco: Takoradi városában a most szóban forgó szennyvíztisztító telep területén építették be azt. Az állótartály a szennyvíztisztító telep üzemeltetéséhez szükséges jelentős mennyiségű technológiai vizet biztosítja.

 

A takoradi telep

A Pureco-Unit Konzorcium a ghánai Kumasi településen már korábban kivitelezett egy szennyvíztisztítót, így a most átadott telepekkel együtt megoldottá válik Ghána három legnagyobb vidéki városa teljes gyűjtött szennyvízének tisztítása. A három telep közel kétmillió ember szennyvizét kezeli, és az egész régió ivóvízminőségét javítja.  

Azbej Tristan hozzátette: korábban ezekben a városokban kezeletlenül hagyták a szennyvizet, ami szennyezte az ivóvizet, járványokat, jelentős népegészségügyi problémákat okozva a térségben.

 

Az uniós és magyar szabványoknak megfelelően dolgoztak a távoli kontinensen is

 

A kumasi telep

Délután a Pureco is közzétett egy sajtóközleményt, melyben a beruházás több részletéről bővebb információt adtak. Megtudtuk, a három településen egyenként 1000 – 1000 m3/nap kapacitású 100% szippantott szennyvizet (faecal sludge) kezelő telepeit magyar szakemberek az EU szabványoknak megfelelően tervezték és építették meg, a WHO-nak a tisztított élővízi befogadóra történő bocsátására vonatkozó követelményeknek megfelelően.

A városok kezeletlen szennyvizének kezelésére alkalmazott saját fejlesztésű, egyedülálló megoldást, a Septopure® technológiát az ENSZ a Fenntartható fejlődési célok (SDG) teljesítésének felgyorsítását elősegítő technológiaként nevesítette.

 

 

Környezet- és egészségvédelem, gazdasági előnyök, valamint munkahelyek és képzések a lakosságnak

A cég kifejtette:

  • a ghánai szennyvíztisztító beruházások környezet- és egészségvédelmi fontossága is jelentős, hiszen a projektek eredményeképpen csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, csökkennek a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések, javulnak a higiéniás feltételek, és jelentős mértékben redukálódik az ország ökológiai lábnyoma.
  • A gazdasági előnyök tekintetében kijelenthető, hogy az olyan fogyasztóközeli megoldások, mint a Septopure® - amelyet olyan közösségek szennyvízkezelésére terveztek, ahol nincs csatornahálózat – megtérülő beruházások, csatornahálózat kiépítése nélkül biztosítják a folyékony hulladék megfelelő kezelését, 45 €/fő alatti beruházási értékből, valamint 10€/fő/év alatti üzemeltetési és beruházás megtérülési költséggel tudnak megoldást nyújtani a fennálló kihívásokra.
  • A ghánai szennyvíztisztító telepeken alkalmazott technológiai megoldás részét képezi nemcsak maga a fejlesztés, de a helyi munkaerő megtartására fókuszáló, az épített rendszerek későbbi üzemeltetésére felkészítő szakmai tréning programok is. A megépített szennyvíztisztító telepek sikeres üzemeltetéséhez, ezáltal hosszútávú fenntarthatóságához, oktatási programsorozat keretében került sor a ghánai szakemberek képzésére.

 

 

A Pureco a három telephely bemutatására mindemellett részletes - angol nyelvű - dokumentumokat, illetve videót is közzétett, melyek itt érhetőek el:

 

Ghánai cég megbízásából dolgoztak

 

 

Hangsúlyozták:

a  projektek jelentős mérföldkövek mind a magyar, mind ghánai félnek, hiszen az ország első magyar technológiával megvalósuló vízipari fejlesztésre, a megvalósítás és finanszírozás módjára korábban nem volt példa a térségben.

A pénzügyi háttérről kifejtették a telepeket a magyar konzorcium Ghána egyik legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a Jospong Cégcsoport részére tervezte és készítette el. A beruházáshoz a magyar exporthitel-ügynökség, az Eximbank biztosított nemzetközi színvonalú finanszírozást nemzetközi sztenderdek szerint elbírált és folyósított, úgynevezett vevőhitel keretében az OECD és az Európai központi hitelintézetek által szabott keretek és kamatfeltételek mellett. Kiemelték azt is: a projektekhez a stabil gazdaságdiplomáciai hátteret a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosította.

 


A beruházások piaci alapon valósultak meg

Minderre kitért tájékoztatójában Azbej Tristan is, aki a magyar vízipar legnagyobb sikertörténetének nevezte az afrikai térségben a telepenként megközelítőleg 3,8 milliárd forintos beruházást.

A Pureco-Unit Konzorcium, amely a technológiát szolgáltatta, a tervezést, a műszaki előkészítést és a kivitelezést menedzselte, világszínvonalú magyar szennyvíztisztítási technológiát honosít meg a térségben - értékelt.   

 

 

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a szennyvíztisztító-telepek nem segélyprogram részeként, hanem piaci alapon, a magyar Eximbank telepenként 10 millió eurós hitelfinanszírozásával valósultak meg. Ugyanakkor a beruházások "szolidaritási komponense is jelentős", hiszen több millió ember szennyvízkezelési kihívásait enyhítik és még több ember ivóvízellátásához járulnak hozzá. Emellett a szennyvíztisztító-telepeknek lakosságmegtartó hatása is van, hiszen jelentős munkahelyteremtő beruházások - jegyezte meg.


A magyar-ghánai vízügyi egyezmény teremtette meg a kereteket

A telepek a magyar kormány - az afrikai kontinensen a magyar diplomáciai és külgazdasági jelenlét növelését célzó - déli nyitáspolitikájának is eredményei. A beruházások diplomáciai keretét a 2019-ben aláírt magyar-ghánai vízügyi egyezmény teremtette meg - tette hozzá az államtitkár.   

 

 

Azbej Tristan kitért arra: Magyarország a Hungary Helps programon keresztül is hozzájárul a ghánai közösségek megerősítéséhez, különösen az elmaradott, illetve a szomszédos Burkina Fasóból átcsapó terrorista szervezetek által veszélyeztetett közösségeket támogatja oktatási, fejlesztési és más humanitárius projektek keretében.

A magyar kormánynak a külgazdasági kapcsolatok ösztönzése mellett  célja az is, hogy a ghánai emberek meg tudják őrizni az ország stabilitását, és megteremthessék jövőjüket a szülőföldjükön, ahelyett, hogy az európai irányú migrációt választanák - mondta Azbej Tristan.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásPureco Kft.szennyvízAfrika

Hírlevél

Hirdetés