2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Két raklapon elfért a szállításnál, 500 köbméteres víztározót épített belőle Afrikában a magyar cég
Fotók: Pureco Kft.

Két raklapon elfért a szállításnál, 500 köbméteres víztározót épített belőle Afrikában a magyar cég

magyarepitok.hu

2023.06.25. 10:01 - Hegedűs Gergely

A Pureco új termékére jellemző, hogy ha ezt a tározókapacitást betonból kellett volna hagyományos technológiával létrehozni Ghánában, az több, mint tízszer magasabb beruházási költséget és legalább négyszer ennyi telepítési időt jelentett volna.

Hirdetés

Különleges tulajdonságokkal bíró víztározó állótartályt telepített Ghánában a Pureco Kft. A négy kontinens országaiban jelen levő magyar cégnek extrém időjárási körülmények között, gépi erő alkalmazása nélkül sikerült öt nap alatt telepítenie a terméket.

A fenntartható vízgazdálkodási megoldásokat szolgáltató társaság lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint egy olyan földfelszín feletti tartályt telepítettek, amely a víztározással kapcsolatos legújabb terméküknek számít, és a beépítése nem igényel jelentős földmunkát.

„A helyi igényekhez igazodó tározó berendezés azért újdonság, mert eddig csak föld alatti és fekvő tartályok szerepeltek a kínálatunkban, ez az első olyan tartály típusunk, amely álló és föld feletti kivitelű”

- hívták fel a figyelmet. Hozzátették, a terméket általában mezőgazdasági, kertészeti, akvakultúrákban és az iparban használják.


Mindennel együtt elfért két darab raklapon, 500 köbméteres tározó épült belőle

Az állótartályt első ízben Afrikában alkalmazta a Pureco: a ghánai Takoradi városában a szintén a magyar vállalat által épített szennyvíztisztító telep területén építették be azt. A beszámolóból kiderült, a szennyvíztisztító telep üzemeltetéséhez jelentős mennyiségű technológiai vízre van szükség, ezt a területen ásott, 100 méter mélységű kutakból próbálták korábban biztosítani. A beruházás során azonban kiderült, hogy sokkal több vízre van szükség, mint amit a kutak vizének egyszeri kiszivattyúzásából biztosítani tudnak. Ezért folyamatos kútvízkivételre álltak át, amelyhez nélkülözhetetlen volt egy tározó rendszer kiépítése. Tekintettel a terület terepviszonyaira és talajminőségére, valamint a rövid határidőre, a beruházók az állótartályos termék mellett döntöttek.

Az úttörőnek számító projekt egyik jelentőségét az adta, hogy a Pureco a szállítás és kivitelezés során a termék minden előnyét megtapasztalhatta.

„Az 500 köbméter, azaz 500 000 liter víz tározására alkalmas, 12 méter átmérőjű, 4,6 méter magas tartály minden tartozékával együtt elfért két darab raklapon” – ugyanis 2,4 méter hosszú szegmensekben szállítjuk - olvasható az összegzésben. „Ez jelentősen megkönnyítette a szállást. A telepítést öt nap alatt el tudtuk végezni, még úgy is, hogy a helyszínen nem állt rendelkezésre semmilyen motorizált gépi erő (emelő, daru, stb.).”


100 százalékos vízzáróság és extrém tartósság

A termék paraméterei áttérve elmondták, a Pureco állótartály paneljei a tartályok magasságától függően 0,8-2,5 mm vastagságúak, Takoradiban 0,8-1,25 mm vastagságú, S350 minőségű acélból készült a tartály, amely mindkét oldalon 450 g/m2 horganyzott bevonattal rendelkezik.

Az acélszerkezet maga nem vízzáró, ezért a tartály belső fólia béléssel bír, ez 0,6 vagy 1 mm vastagságú lehet. Takoradiban is speciális fóliaréteggel látták el a tartályt, amely 100 százalékos vízzáróságot biztosít. A tartály megerősített PVC fóliából készült fedelet is kapott. Az alapanyag egy mindkét oldalon PVC bevonattal ellátott poliészter szövet: a 850 g/m2-es paraméterű anyag extrém tartósságú.


Egy másik helyszínen újra összerakható

Zárásként a termék előnyeit tételesen is felsorolták:

  • könnyű szállíthatóság és szerelhetőség, miután az 500 köbméteres tartály két raklapnál nem foglalt el több helyet;
  • gyors telepíthetőség, hiszen extrém időjárási körülmények között és gépi erő nélkül is öt nap alatt tudták telepíteni a terméket Afrikában;
  • jelentős földmunka nélkül telepíthető, hiszen a földfelszín felett helyezkedik el, csupán egy betonból készült alapra van szükség a felállításhoz, de akár járólapra is telepíthető;
  • mobil rendszer, mely minden esetben az igényekhez igazodik, ugyanis egy összerakott tartály kiürítés után szét is szedhető és akár egy másik helyszínen újra összerakható.

A technológia előnyeit jól jellemzi, hogy ha ezt az 500 köbméteres tartályt betonból kellett volna hagyományos technológiával és beépítéssel kiépíteni, az több, mint tízszer magasabb beruházási költséget és legalább négyszer ennyi telepítési időt jelentett volna.

VízgazdálkodásPureco Kft.Afrikavíztározóinnováció

Hírlevél

Hirdetés