2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Fellélegezhet a Balaton: még idén befejeződik a víz minőségét javító fejlesztés

Fellélegezhet a Balaton: még idén befejeződik a víz minőségét javító fejlesztés

magyarepitok.hu

2023.08.28. 12:02 - Bíró Beáta

A Lesence-rendszeren, illetve a kis vízfolyásokon új létesítményeket is épít a SZABADICS Építőipari Zrt.

Hirdetés

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés 2021 tavaszán indult. A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, melynek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció. A beruházás célja, hogy hosszútávon kezelhetőek legyenek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben megóvják a Balaton gazdasági potenciálját.

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg 5,139 milliárd forintból, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a SZABADICS Építőipari Zrt.

 

 

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz:

  • A Lesence-rendszer fejlesztése Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében (LOT1)
  • A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2)
  • Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

Lapunk 2023 márciusában írt részletesen a LOT2 és a LOT3 projektrészek munkálatairól, amely többek között a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukcióját foglalta magában: megtörtént a 21T és 4T zsilip teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása. Ezen túl megvalósult a vasbeton pályalemez felületi tisztítása és javítása, a járda javítása, valamint felújították a hídgerendákat, acél korlátokat. Részlegesen újjáépítették a kezelő épületet, valamint az uszadék kiemelő műtárgy rekonstrukciója is megtörtént.

 

 

Jelen cikkünkben a LOT1 projektrész megvalósulásáról számolunk be, amelyről Fischer László, a SZABADICS Építőipari Zrt. projektvezetője adott tájékoztatást lapunknak.

A munkaterületet 2021 márciusában vette át a cég, ezt követően kezdődhettek el a fejlesztési munkálatok. Több helyszínen már befejeződtek az egyes részfeladatok. Ezek:

  • KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
  • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái.
  • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások alépítményi munkái.

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoring állomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak. A Lesence-szűrőmező helyszínén pedig folynak a vonalas és felületi kotrások, elvégzik a fenékleürítő műtárgy építését és kivezető bukó műtárgyak felújítását.

 

 

A Lesence-szűrőmező munkálatai különleges kihívásokat tartogattak

Az egyes részelemek közül Fischer László projektvezető a Lesence-szűrőmező felületi, illetve vonalas kotrási feladatait emelte ki. „A területen mintegy 89 000 m3 szerves anyag kitermelését kell megoldanunk. A kitermelt anyag a szűrőmező területén marad és hat darab ú.n. költőszigetet alakítunk ki, amely a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti elő.”

„A Lesence-szűrőmezőn történő munkavégzés igen nehéz feladat elé állított bennünket, mivel a terület anyaga szinte teljes egészében – a kevés agyagtól eltekintve – tőzeg. Ebben a „közegben” csak speciális, széles lánctalpú munkagépekkel tudunk dolgozni” – részletezte a kihívásokat Fischer László.

További komoly munkaszervezési feladatok elé állította a kivitelező csapatot a környezetvédelmi engedély betartása, amely szigorú előírásokat tartalmaz a munkavégzésre fordítható időintervallumok tekintetében.

 

 

A betorkolló vízfolyások rendezése már befejeződött

A LOT1 projektrész megvalósulásával párhuzamosan haladtak a kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciós munkálatai is (LOT3). Ez magában foglalta többek között

  • az Eger-víz medervíz stabilizációját, monitoring állomás építését
  • a Lovasi-séd mederkotrását, töltéskorona rekonstrukcióját, ill. a leeresztő műtárgyak felújítását, hordalékfogó építését
  • a Cinege-patak, a Kéki-patak és az Örvényesi-séd mederburkolatának rekonstrukcióját és új hordalékfogó műtárgyak építését,
  • valamint a Burnót-patak új hordalékfogó műtárgyának építését.

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég.

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.vízgazdálkodásBalatonKis-BalatonOrszágos Vízügyi FőigazgatóságKözép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Hírlevél

Hirdetés