2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Célegyenesben a Balaton vízgyűjtőjének vízügyi rehabilitációja

Célegyenesben a Balaton vízgyűjtőjének vízügyi rehabilitációja

magyarepitok.hu

2023.09.22. 08:00 - Móré Levente

Jól haladnak az összesen 14 balatoni vízfolyáson, a Lesence-szűrőmezőn, valamint a Kis-balatoni vízvédelmi rendszer nagyműtárgyainál végzett kotrási, műtárgyépítési és felújítási munkák, amelyeket most a közönségnek is bemutattak KDTVIZIG munkatársai.

Hirdetés

A szeptember 20-án megrendezett projektbemutató „study tour” rendezvényen a Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztés LOT3-as projekt részeként végzett, Zala és Veszprém vármegyei Eger-víz patak kotrási munkálatainak előrehaladását mutatták be a szakemberek.

Mint arról korábban is beszámoltunk, a projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumának megbízásából a Szabadics Zrt. végzi el kivitelezőként.

 

 

Legnagyobb tavunk védelme a cél

A Balatont érő terhelések enyhítésére számos intézkedés történt az elmúlt három évtizedben. Több kisvízfolyásnál épültek olyan műszaki létesítmények (nádas szűrőmezők, sankolók és uszadékfogók), amelyek sikerrel tartják vissza az érkező hordalékot és a szerves tápanyagokat a tó vizétől. A Szabadics Zrt. azon dolgozik most, hogy a kiépített védelmi rendszer hosszútávon is el tudja látni a feladatát.

 

 

Jelenleg is folyamatban van a Balaton északi partján található Lesence-vízrendszer revitalizációja, ami a Balaton vízvédelmének egyik kulcseleme, de persze a vízminőség javítása elképzelhetetlen a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer megfelelő működése nélkül – ezért volt a jelenlegi projekt része két Kis-Balatoni zsilip építészeti, gépészeti és villamos felújítása is.

Emellett már hat vízfolyás (Lovasi-séd, Kéki-patak, Örvényesi-séd, Burnót-patak, Eger-víz és Cinege-patak) hordalék- és uszadékfogóinak műszaki átadás-átvétele is befejeződött. Az Eger-víz esetében a tápanyagterhelés és a vízminőség folyamatos nyomon követése érdekében vízhozam és vízminőségmérő monitoringállomást is létesítettek.

 

 

A Káli-medence szélén

A „Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszútávon fenntartható kezelésére” című projekt előrehaladását bemutató eseményen a résztvevők megismerhették a Balaton vízminőségének megóvására és javítására életre hívott projektet, ezen belül is a Balatonba torkolló vízfolyások rekonstrukcióját.

 

 

Az Eger-víz Kapolcson áthaladó szakaszát bejárva a résztvevők amellett, hogy pillanatképet kaphattak a páratlan szépségű völgy látványosságaiból, a több mint 5 milliárd forint támogatásból megvalósuló munka céljaival és eredményeivel is megismerkedhettek.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.BalatonKis-BalatonOrszágos Vízügyi FőigazgatóságKözép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés