2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

A Balaton új esélye - befejeződött a vízminőséget javító nagyszabású fejlesztés
Rendezvény fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A Balaton új esélye - befejeződött a vízminőséget javító nagyszabású fejlesztés

magyarepitok.hu

2023.11.14. 11:52 - Bíró Beáta

A projektben megvalósult fejlesztésekkel javulnak a Balaton vízgyűjtő területén a tápanyagvisszatartás műszaki feltételei. 

Hirdetés

Új erőre kaphat a Balaton, miután befejeződött a vízminőség javítását célzó nagyszabású fejlesztés, melynek eredményeit ünnepélyes zárórendezvényen mutatták be.

 

 

A beruházást az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósította meg 5,139 milliárd forintból, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt kivitelezője a SZABADICS Építőipari Zrt.

A munkálatok 2021 tavaszán indultak.

A projekt megvalósítása során 11 balatoni vízfolyáson történnek különféle beavatkozások és megvalósul a nádas szűrőmezők reaktiválása is, melynek köszönhetően helyreállhat a vízminőségvédelmi funkció. A cél az volt, hogy hosszútávon kezelhetőek legyenek a tavat érintő vízminőséget érintő problémák, egyben megóvják a Balaton gazdasági potenciálját.

„Preventív intézkedések a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére” című, KEHOP-1.3.0-15-2017-00018 jelzésű projekt mindhárom része - a LOT1, a LOT2 és a LOT3-is – elkészült.

 

(A fotón a LOT1 projektrész 2023 augusztusában.)

 

Részletesebben:

  • A Lesence-rendszer fejlesztése Szigliget, Raposka, Hegymagas, Balatonederics és Nemesvita településeket érinti a Balatonfelvidék nyugati térségében (LOT1)
  • A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2)
  • Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3)

 

 

A LOT1 projektrészben – 2021 márciusától kezdődően – megvalósult részfeladatok:

  • KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
  • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái.
  • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások alépítményi munkái.

Lapunk 2023 márciusában írt részletesen a LOT2 és a LOT3 projektrészek munkálatairól.

Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukciója (LOT2) keretében megvalósult:

  •  a vízszintszabályozó 4T és 21T műtárgy teljes körű építészeti, gépészeti és villamos felújítása, a biztonságos és hosszútávon fenntartható üzemeltetés korszerű feltételeinek a megteremtésével.

 

(A fotón a LOT2 projektrész 2023 márciusában.)

 

Kis-vízfolyások műtárgyainak rekonstrukciója (LOT3) részfeladatai voltak:

  • Eger-víz: mederstabilizáció, áteresz, kőbukó, monitoring állomások és megközelítő út építése.
  • Lovasi-séd: meder kotrása, költősziget kialakítása, szádlemez verése, töltéskorona rekonstrukciója. Sankoló és megközelítő út építése. Leeresztő műtárgyak beton felületének ill. az acélszerkezeteinek felújítása.
  • Cinege-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, új uszadékfogó rács elhelyezése.
  • Kéki-patak: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, kezelő lépcsők beépítése, új uszadékfogó rács elhelyezése.
  • Burnót-patak: új hordalékfogó műtárgy építése.
  • Örvényesi-séd: mederburkolat rekonstrukciója, új hordalékfogó műtárgy építése, régi uszadékfogó rácsok felújítása, ülepítő medence rekonstrukciós kotrása, gázlók, és betonburkolatok felújítása.

 

 

Az eseményen Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet arra, a most záruló EU-s költségvetési időszakban több mint 80 projektet bonyolított le a vízügyi ágazat, mintegy 418 milliárd forint értékben. Ezek közül a Balatont több projekt is érintette, kiemelten pedig a jelen vízminőség-javítási beruházás, ami azért is nagyon jelentős, mert ez nem a mederrel, hanem a befolyó vizekkel foglalkozott. Ezek javítása a meder problémáit is csökkenti.

 

Lábdy Jenő, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese

 

A társadalmi igény a Balaton hasznosítására a legjobb szándék mellett is jelentős terhelést jelent a tó számára, ezért is áll a tó további vízgazdálkodási kezelésére beadott előterjesztésük két lábon: kutatásokat kell folytatni és ezekre építve cselekedni kell. Hangsúlyozta:

„a jövőben azt szeretnénk, hogy a Balatonnak legyen saját finanszírozási kerete, ami az „üzemeltetésére” szolgál.”

 

 

Horváth Angéla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese a projekt ismertetése mellett megjegyezte: a projekt legfontosabb célja az volt, hogy a Balaton vízminőségének megőrzését új alapra helyezzék. Szükségszerű volt a beruházás, hiszen a Balaton északi partjának vízfolyásai rengeteg hordalékot szállítanak a tó felé, amelyek felfogására szolgáló terek mára feltöltődtek. Szükségessé vált tehát ezek reaktiválása, teleskörű rekonstrukciója.

 

Horváth Angéla, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese

 

A Lesence-rendszer nagyon fontos eleme a Balaton vízgyűjtőjének, amelyet nem fejlesztettek az utóbbi négy évtizedben, így ez volt a projekt egyik kulcseleme, a Lesence-nádasmező több, mint 200 hektár, ahol nagyon fontos volt, hogy a természeti értékek megmaradjanak. Vízminőségi monitoring-hálózatot kaptak a kis vízfolyások is, amelyek állapotát nagymértékben javították; harmadik nagy volumenű fejlesztésként pedig a Kis-Balaton vízgyűjtő-rendszerében épülhetett két műtárgy: A 4T, vagyis a Laki-zsilip és a 21T műtárgyak a vízminőség javításának fontos eszközei. Mint az igazgató-helyettes kiemelte:

„a megújult vízrendszerek érdemben járulnak majd hozzá a Balaton hosszútávú megőrzéséhez.”

 

(A fotón a LOT1 projektrész 2023 augusztusában.)

 

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke kivitelezői oldalról értékelte a fejlesztést. Mint hangsúlyozta: rendkívül összetett és nagyon sok helyszínen megvalósuló beruházás volt ez, amelynek során több, mint ezer fát ültettek a munkaterületeken. Kiemelte:

„építőipari cégként tudjuk, hogy a természethez hozzányúlni mérhetetlen felelősséggel jár, ezért igyekeztünk a lehető legkisebb terhelés mellett megvalósítani a beavatkozásokat.”

A Kis-Balaton a Szabadics Zrt. életében mindig rendkívüli fontossággal bírt: a vállalat zalakarosi illetőségű, így e természetvédelmi terület nagyon közel esik földrajzilag és érzelmileg is hozzájuk. Másrészt számos alkalommal rendezték meg a Szabadics Ride-ot, ahol a sportolók a Kis-Balaton körbetekerésével versenyeznek. Végül úgy 6-7 évvel ezelőtt ők építhették a vízvédelmi rendszer fejlesztésének második ütemét, ami jelentős projekt volt a cég életében. Nagy öröm, hogy ezt követően látványosan javult a Balaton vízminősége.

 

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. elnöke

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Országos Vízügyi FőigazgatóságKözép-dunántúli Vízügyi IgazgatóságvízgazdálkodásBalatonKis-Balaton

Hírlevél

Hirdetés