2024.05.02, Csütörtök

Hirdetés

Nagy lépés a főváros biztonságos ivóvízellátásának fenntartásáért
Penta Kft.

Nagy lépés a főváros biztonságos ivóvízellátásának fenntartásáért

magyarepítok.hu

2023.11.30. 09:00 - Móré Levente

Közel háromezer ólomtartalmú vízvezetéket is korszerűre cserélt a Penta-Colas konzorcium.

Hirdetés

Többmillió ember ivóvizét szolgáltatják a Szentendrei- és a Csepel-sziget, valamint több, a fővároshoz tartozó Duna-parti terület kútjai, amelyek nagyrésze már megérett a felújításra. A Penta Általános Építőipari Kft.  és a Colas Alterra Zrt. konzorciumában megvalósult, nettó 19 milliárd forintos fejlesztés 2023 októberének végén, a tervezett határidőre elkészült, így Budapest ivóvízhálózatának kútjai ismét évtizedekig biztonságosan működhetnek.

Fővárosunk ivóvizét a Duna adja, amelynek kanyarulatai, kavicsos medre kiválóan szűri meg a folyó vizét – olyannyira, hogy Budapest az egyik legjobb minőségű csapvízzel rendelkezik a világon. Az ezt kitermelő kutak és az azokba bekötött vezetékek azonban már felújításra szorultak. Sok vezeték még ólomtartalmú fémcső volt, amelynek egészségkárosító hatása mára bizonyított.

 

 

Az agglomeráció is jól jár

A projekt keretében 60 csápos kutat újítottak fel, ahol kutanként öt új csápot is kialakítottak. Ennek elsődleges célja volt, hogy na csak Budapest, de az agglomeráció vízigényét is hosszútávon biztosítsák. Fontos szempont volt továbbá

  • a klímaváltozás kockázatainak megelőzése,
  • annak hatásaihoz való adaptáció,
  • valamint a Duna vízszintjének csökkenése és a víz hőmérsékletének emelkedése következtében várható kémiai és biológiai vízminőségi problémáktól való védelem.

Közel 3.000 ólomanyagú bekötővezetéket is KPE vezetékre cseréltek a Fővárosi Vízművek Zrt. budapesti vízellátó hálózatán; az ólomterhelés csökkentésével hosszútávon biztosították a jó vízminőséget.

 

 

Vizeink védelmében

Összesen megközelítőleg hat kilométer hosszban fektettek le DN400 - DN1200 GÖV víz nyomóvezetékeket (a XXI., XXII. és XXIII. kerületekben), szintén a vízminőség javítása és az ellátásbiztonság fenntartása érdekében. Az új vezetékek a túlméretezett csőszakaszok alacsonyabb átmérőjűre történő kiváltásával az áramlási sebességet növelik, így a víz kevesebb ideig tartózkodik a csőben, amivel jelentősen csökken a fertőzések kockázata.

A projekt részét képezte egy DN1100 PE cső Duna meder alatti behúzása is Budafokon, a Gyár utca közelében, a Duna-partról indítva. A feladat magyarországi és európai szinten mérve is jelentős kihívást jelentett: az 550 méter hosszú csővonatot 12 méteres elemek összehegesztésével hozták létre a helyszínen, ezt követően egyben húzták be a hatalmas csőszakaszt a Duna alatti medercsőbe a Csepel-szigeten található fogadóaknáig.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásPenta Általános Építőipari Kft.ivóvízvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés