2024.09.17, Kedd
132 kilométernyi vezetékhálózat épül Beszterce-Naszódban

132 kilométernyi vezetékhálózat épül Beszterce-Naszódban

magyarepitok.hu

2024.09.09. 08:10 - Szabó Ákos

A SZABADICS romániai leányvállalatának ezúttal egy északkelet-erdélyi régiót érintő fejlesztését mutatjuk be.

Hirdetés

A Nagy-Szamos folyó északi partján és az Ilosvai-hegységben tágabb kistérséget lefedő infrastruktúrafejlesztésen dolgozik a SZABADICS Zrt. leányvállalata, a SZABADICS Romania S.R.L. A cég, mely számos hasonló munkát végez Erdély különböző részein, a beszterce-naszódi CN1051100 (CL12)-es projekten 2024. január 15-én kezdte el a munkát.

 

 

A fejlesztés öt községet érint:

  • Kis Kajánban (Căianu Mic) ivóvízhálózat és szennyvízhálózat bővítése;
  • Ispánmezőn (Spermezeu),
  • Felsőilosván (Târlișua),
  • Zágrán (Zagra)
  • és Magyarnemegyén (Nimigea) pedig a vízellátás kiépítése a feladat.

 

 

A községek Románia közigazgatási rendszerében egy-egy vidéki mikró agglomerációt alkotnak, így mindegyik részprojekt egy több települést lefedő munkát jelent. A teljes beruházás értéke mintegy nettó 74,8 millió lei (az aktuális középárfolyamon mintegy 5,95 milliárd forint).

 

Határidő előtti finisre készülnek

 

 

A teljes munka során több mint 132 kilométer hosszúságú új vezetékhálózatot építenek ki a SZABADICS Romania S.R.L. szakemberei. Ebből augusztus elejére 39,5 kilométernyi készült el, ami a projekt több, mint 28 százalékát jelenti. Mint Orban Cristian projetkvezető elmondta, az összes feladat elvégzésére 24 hónap áll rendelkezésre, de úgy tervezik, hogy már ennél hamarabb, már 2025 végére befejezik a munkát.

 

 

Jelenleg Kis Kaján és Ispánmező agglomerációjában zajlanak a munkálatok, melyek során a Kis Kaján, Nagykaján (Căianu Mare), Debrek (Dobric) és Csicsómező (Ciceu Poieni) településeken az összes lakos csatlakozik az ívó- és szennyvíz csatornahálózatokra, valamint Ispánmező, Dögmező (Dumbrăvita) és Kisdebrek (Dobricel) falvakban új ivóvízellátási rendszert építenek ki.

 

 

A korábbi dokumentációt a valósághoz kell igazítani

A projekt során a szakembereknek, akik olyan háztartásokba is eljuttatják a vezetékes vizet, ahol eddig nem volt, számos kihívással kell szembenézniük már csak a terület korábbi hátrányos helyzete miatt is. Így például gyakran előfordul, hogy a rendelkezésre álló műszaki rajzok nem fedik a valós állapotokat, így azokat előzetesen fel kell mérni, ami természetesen nem kevés időbe telik. Mivel azonban jól képzett embereik vannak, akik képesek úrrá lenni a helyzeten, ez csak kis mértékben hátráltatja a munkát – mondta a projektvezető.

 

 

Megóvják az új utakat

Amikor arra kérdeztünk rá, hogy emellett mi képezte a legnagyobb kihívást, elmondta, hogy problémát jelentett a csővezetékek olyan zöldövezetekben történő telepítése, ahol az útpályán az aszfaltréteg még garanciális volt, mert a bekötések kivitelezéséhez fúrásokat kellett végezni anélkül, hogy az útréteget károsították volna. Emellett kiderült, hogy vannak monolit betonozással készült csapadékvízelvezető nyílt árkok, ahol gyakorlatilag lehetetlen a bekötéseknek a műszaki terv szerinti, nyílt árkos módszerrel történő kivitelezése.

 

 

Végül a projektvezető arra is kitért, hogy a beruházók és a kivitelezésben résztvevők szoros és jó együttműködést alakítottak ki a szerződés aláírását követően. Rendszeres heti és havi kooperációkat szerveznek az egyes részprojektek menetének ellenőrzésére, illetve a felmerült problémák megoldására. A partnerek közötti átláthatóság és bizalom növelése érdekében részletes helyzetjelentések készülnek. A projekt részét alkotó kontrolmechanizmusok így hozzájárulnak a munkálatok eredményes elvégzéséhez.

 

 

Galéria

VízgazdálkodásSzabadics Zrt.Szabadics Romania S.R.L.Kis KajánIspánmezőFelsőilosvaZágraMagyarnemegye

Hírlevél

Hirdetés