2024.04.20, Szombat
ÉVOSZ: elindult a béremelési hullám az építőiparban

ÉVOSZ: elindult a béremelési hullám az építőiparban

mti, magyarepitok.hu

2017.04.20. 10:39 - Hegedűs Gergely

A szervezet elnöke szerint, aki ezt nem tudja megtenni, eltűnik a piacról. Az építőipar túlméretezett vállalkozói lánca ugyanakkor megszűnőben van.

Hirdetés

Idén az építőipari vállalkozások már 10-15 százalék közötti bruttó béremelést hajtottak végre Koji László nyilatkozata szerint. Az ÉVOSZ elnöke az M1 csütörtöki műsorában a folyamatot azzal indokolta, hogy országosan kevés a jó szakember, ezért az építési vállalkozóknak meg kell tudniuk fizetni őket. "Aki ezt nem tudja megtenni, annak nem lesz szakembere, és kikopik a piacról" – fogalmazott az elnök.

Koji László kérdésre válaszolva azt is kifejtette: átalakulóban van a vállalkozások megoszlása az építőiparban. A mikro- és kisvállalkozások jelenlegi 90-95 százalékos aránya vélhetően csökken majd és több közepes, illetve nagy cég lesz a piacon. „Ez egy pozitív folyamat, hiszen az 5-6 áttételes alvállalkozói lánc, ami az építőiparban a kivitelezést jellemezte megszűnik majd” - hívta fel a figyelmet Koji László.

Az alvállalkozói lánc túlzott méretére és az ezzel járó alacsony jövedelmezőségre korábban a Market Építőt irányító Scheer Sándor is rámutatott a hazai magasépítők első konferenciáján.

Az elnök az idei évre országos szinten idén 10-12 százalékos növekedést prognosztizált az építőiparban.

ÉVOSZIparági hírekKoji László

Hírlevél

Hirdetés