2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Rekordot döntött augusztusban az építőipar
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Rekordot döntött augusztusban az építőipar

KSH

2017.10.17. 10:24 - Hegedűs Gergely

A 36,8 százalékos növekedést a 240 milliárdos havi termelés eredményezte, ami messze a legmagasabb érték a közelmúltban.

Hirdetés

2017 augusztusában az építőipari termelés volumene 36,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist – adta hírül a Központ Statisztikai Hivatal. A nemzetgazdasági minisztérium közleménye szerint az augusztusi növekedés rekordmértékű a hazai építőiparban.

Az augusztusi építőipari termelés értéke folyó áron 240 milliárd forintot tett ki, ami messze a legmagasabb érték az elmúlt másfél év havi adatait tekintve. A KSH tavaly januártól közzétett táblázata szerint eleve a 200 milliárd fölötti havi érték is ritkának számít: tavaly mindössze kettő, idén a mostanival együtt három ilyen hónap volt.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján augusztusban az építőipar termelése 9,8%-kal nőtt az előző hónaphoz mérten. 2017. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 27,9%-kal bővült.


Főleg az ipari beruházások gyorsítják az ágazatot 

Az augusztusi növekedéshez az épületek építése 46,8 százalékos az egyéb építményeké 24,1 százalékos növekedéssel járult hozzá. Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46,0%-kal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9%-kal. Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene augusztus végén 89,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 22,2, az egyéb építményeké 134,6%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

Iparági hírekpiackutatásKSHiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés