2024.03.29, Péntek
Újabb rekordot ad át a múltnak az építőipar
fotó: magyarepitok.hu/Dernovics Tamás

Újabb rekordot ad át a múltnak az építőipar

magyarepitok.hu

2017.11.29. 13:50 - Hegedűs Gergely

A kétezres években még nem tapasztalt összeget érhet el év végére az elkezdett munkák értéke.

Hirdetés

A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja, derült ki a harmadik negyedéves EBI Építésaktivitási Jelentésből, melyet az ELTINGA, az ibuild.info és a Buildecon készített.


Kilenc hónap alatt éves rekordközelben

A legutóbbi negyedévben rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon. Ugyanakkor az év első 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az elkezdett munkák értéke. Ennek az összegnek a nagyságát jól mutatja,

hogy az idei évben az elstartolt kivitelezési munkák összértéke már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évest.

2016-ban az egész év során ugyanis 1405 milliárd forint volt az előbb említett érték.

Forrás: EBI Építésaktivitási Jelentés


AZ EBI-jelentésből az is kiderül, a 2000 óta mért éves kivitelezési érték mindössze egyszer, 2008-ban volt ennél magasabb, akkor 1600 milliárd fölé jutott. Ezt az értéket már 9 hónap alatt megközelítette az ágazat az 1570 milliárddal, így minden bizonnyal túl is lép majd rajta év végén.


Az M4 építése jelentős hatással bír

A jelentés kitér az ágazatok alakulására is, eszerint a magasépítések fő motorjának számító lakásépítésekben a társasházat építők több mint 50 százalékkal magasabb értékben kezdtek meg kivitelezési munkákat, mint a tavaly.

A mélyépítésben a tavalyi év azonos időszakához képest közel kétszer annyi beruházás lépett kivitelezési fázisba. A megkezdett útépítésekben 77 zázalékos emelkedés volt tapasztalható. Ebben jelentős szerepet töltött be a 3. negyedév kiugró eredménye, aminek hátterében többek között, az M4-es autópálya építésének elindulása áll.

Iparági hírekiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés