2024.04.16, Kedd
Kizöldül és kulturális negyedet kap Békéscsaba
panoramio.com

Kizöldül és kulturális negyedet kap Békéscsaba

MTI

2016.08.10. 14:12 - Antal Zsófia

A békési megyeszékhely belvárosa újabb egymilliárd forint uniós forrásból fejlődhet tovább. A pénz legnagyobb részét a Széchenyi-liget fejlesztésére és a Munkácsy-negyed kialakítására fordítják.

Hirdetés

Egymilliárd forintot nyert el Békéscsaba a belvárosi rehabilitáció harmadik ütemének megvalósítására az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásából - jelentette be Herczeg Tamás (Fidesz-KDNP) kulturális tanácsnok szerdán.

 

Megújul a Széchenyi-liget, élhetőbbé válik a város

Az úgynevezett zöld város projekt keretében nyerték el az önerőt nem igénylő támogatást, a program fő célja a zöldfelület növelésével a város élhetőbbé, vonzóbbá tétele. Az engedélyes és kiviteli tervek elkészítése, valamint a közbeszerzés kiírása jövő év elején várható, a megvalósítást legkésőbb 2018 október végéig kell lezárni.

A fejlesztés hat területre terjed ki. A program legnagyobb része a Széchenyi-liget rendbetétele, itt útburkolatok cseréjét, a közvilágítás fejlesztését, térfigyelő kamerák telepítését és parkgondozást terveznek, s erre mintegy 400 millió forintot szánnak. Emellett a Szoborsétány, a Gőzmalom tér, a Beliczey-kúria, a Hunyadi- és a Kossuth tér rendbetétele, a zöldfelület revitalizációja, kerékpárút kiépítése, egy szolgáltatóház kialakítása szerepel a tervekben.

 

Hamarosan elkészülnek a Munkácsy-negyed tervei

Herczeg Tamás azt is kifejtette: az önkormányzat elkötelezett a Munkácsy kulturális negyed kialakítása iránt, amely fizikailag részben ugyanazon a területen valósulna meg, amelyen a zöld város projekt fejlesztéseit végrehajtják.

Opauszki Zoltán városfejlesztési tanácsnok hozzátette: a Munkácsy-negyed koncepciója szerepel a város és a kormány által a Modern Városok Programban kötött megállapodásban. Orbán Viktor miniszterelnök áprilisi látogatásakor azt kérte, hogy a konkrét terveket ősszel mutassák be a Miniszterelnökségnek. Egy munkacsoport már dolgozik a projekten, néhány héten belül eljuttatják a Miniszterelnökségre a terveket.

A Munkácsy-negyedbe - amelyet a pécsi Zsolnay-negyed vagy az egri vár és belváros felújításának mintájára hoznának létre - mintegy húsz békéscsabai intézmény, épület, egykori kúria és park tartozhat. Az elképzelések szerint egyebek mellett a város több pontjára kihelyeznék Munkácsy egy-egy művének nagyméretű reprodukcióját, az arra alkalmas helyi épületeken fényfestést alkalmaznának és kialakítanának egy Munkácsy-negyedet képviselő logót is.

 

Békéscsaba a belváros rehabilitációjának első ütemét - mely a történelmi belvárosrészt érintette - mintegy kétmilliárd, a második ütemét egymilliárd forintból valósította meg.

Mi épül?Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)Békéscsabaközpark

Hírlevél

Hirdetés