2024.04.24, Szerda
Felfutóban az ipari ingatlanok építése

Felfutóban az ipari ingatlanok építése

realista.hu

2016.08.16. 15:35 - Hegedűs Gergely

A lakóingatlanok építésének felpörgése mellett egy másik ágazat is javíthatja az építőipar adatait.

Hirdetés

Noha 2016 második negyedévében nem adtak át új nagyobb raktárhelyiséget Budapesten és környékén, az év második felében négy fejlesztés is elkészülhet a realista.hu cikke szerint. A gyáli, szigetszentmiklósi, vecsési és csepel-szabadkikötői beruházások csaknem 60 ezer négyzetméternyi új ipari ingatlant hoznak létre. Ezen túlmenően az ősz folyamán további 20 ezer négyzetméternyi spekulatív fejlesztés kezdődik a térségben. A bérbeadási céllal készülő ingatlanokat várhatóan 2017-ben adják át.

 

Elfogytak a nagyobb raktárak

A fejlesztések várhatóan folytatódnak a piaci keresletet és a jelenleg elérhető ingatlanállományt figyelembe véve. „1000-2000 négyzetméteres igényekre továbbra is könnyen található szabad terület, azonban már az 5000 négyzetméternél nagyobb területigényű keresések kielégítése is problémát jelent a mostani üresedési mutató mellett” - mondta Pusztai Andrea, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának társigazgatója.

A BRF-tag ingatlan- tanácsadó cég szakértője hozzátette, a budapesti és környéki modern ingatlanállományból mindössze négy épület kínál tízezer négyzetméternél nagyobb, míg további hat épület ötezer négyzetméternél nagyobb helyiséget. Ráadásul a vizsgált fővárosi modern raktárállomány mintegy hatvan százalékában jelenleg nincs bérelhető egység. „A korlátozott kínálat, a továbbra is élénk kereslet és a növekvő bérleti díjak további bérlői igények szerint kialakított és spekulatív fejlesztés elindítását fogja ösztönözni a közeljövőben” - hangsúlyozta Pusztai Andrea.

A szakértő arról is beszámolt, hogy a jelenleg is tapasztalható jelentős mértékű kereslet miatt a logisztikai parkok idei 8-9 százalék körül alakuló kihasználatlansága tovább csökkenhet a közeljövőben. Mindez a több készülőfélben lévő vagy tervezett fejlesztés ellenére is bekövetkezhet.

 

HIPA: több mint 700 milliárd forintnyi ipari befektetés

Az ipari célú építkezéseket nem csupán a logisztikai célú beruházások húzhatják, hanem a különböző magáncégek bővítéséhez szükséges csarnoképítései. Ezeknek jelentős része kapcsolódik a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által kezelt külföldi beruházásokhoz. A portfolio.hu adatai szerint idén már 2,3 milliárd euró (mintegy 713 milliárd forint) értékű beruházásról, és 41 projektről hozott döntést a HIPA.

realista.hu

Mi épül?ipari ingatlanok

Hírlevél

Hirdetés