2024.03.29, Péntek
Évi 60 ezerre nő a balatoni gyerektáborok befogadóképessége
erzsebettaborok.hu

Évi 60 ezerre nő a balatoni gyerektáborok befogadóképessége

mti, wikipedia, 24.hu, erzsebettaborok.hu

2017.09.14. 10:02 - Szabó Ákos

A zánkai volt úttörőtábor teljes felújítást kap, Fonyódligeten új épületeket emelnek a 26 milliárdos fejlesztésben.

Hirdetés

Döntött a kormány a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok felújításáról és egyben 26 milliárd forintot különített el a fejlesztésekre – derül ki az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány közleményéből. Elindult a Balaton-parti projektek előkészítése, a kész üdülőhelyeket 2020-ban tervezik átadni. Az állami támogatásból idén 1 milliárd, 2018-ban 8,5 milliárd, 2019-ben pedig 16,5 milliárd forintot hívhatnak le a beruházásra. A táboroztatás várhatóan a munkálatok idején és zavartalanul folyhat majd.

 

Több gyermek mehet, többet sportolhatnak majd

A zánkai tábor minden lakóépületét felújítják és új közösségi tereket is kialakítanak. Modernizálják a sportcsarnokot, a színháztermet és a konyhát is. Fonyódligeten új, korszerű épületeket alakítanak ki. A fejlesztés eredményeképpen mindkét táborban több gyermek üdülhet majd, jobb körülmények között. A létesítmények hőszigetelését és nyílászáróit, valamint a fűtési rendszereket is korszerűsítik. A projekt keretében bővítik a vízisport-létesítményeket is.

A zánkai kikötő a felújítás előtt (porthole.hu)

A munkálatok befejeztével a két táborban több mint 60 ezer gyermeket tudnak majd évente üdültetni.

Régi úttörőtábor újul meg

Zánkán több generáció is nyaralt a rendszerváltás előtt, az úttörővárost 1969-ben kezdték el építeni és 1975-ben adták át. A Balaton-parti táborban nagyon sok fiatal megfordult az évtizedek során, az 1980-as évek második felére a szaktáboroztatás vált egyre fontosabbá a helyszínen. Képzőművészeti és sportheteket szerveztek és a hátrányos helyzetű gyermekeknek is több lehetőséget nyújtottak.

Zánka a rendszerváltás előtt (egykor.hu)

A 90-es években a tábor gyakran változtatta szerepét, sok különböző programot szerveztek ott, például egyetemi gólyatáborokat is. Az Erzsébet Alapítvány 2016-ban kapta meg, jelenleg egyszerre hetente 1600 gyermeket tudnak szerte Magyarországról és a Kárpát-medencéből táboroztatni, jelképes összegért.

Mi épül?turizmusZánkaFonyódliget

Hírlevél

Hirdetés