2024.04.19, Péntek
Balett próbaterem is lesz Győr új parkolóházában
gyorplusz.hu

Balett próbaterem is lesz Győr új parkolóházában

gyorplusz.hu

2017.11.28. 10:08 - Antal Zsófia

A belvárosban 1,7 milliárd forintból megépülő létesítmény egy átfogó infrastruktúrafejlesztési program része, melyben a gyalogos és kerékpáros közlekedésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

Hirdetés

205 férőhelyes parkolóházat épít Győrben a West Hungaria Bau Kft. és az Euro Generál Zrt. A Teleki utca – Árpád út csomópontjában létrejövő épület jövő év decemberétől csillapíthatja a belvárosi forgalmat, s a Győri Balett próbatermének is helyet ad. Az ünnepélyes alapkőletételt hétfőn tartották.

fotó: gyorplusz.hu

A pince plusz öt szintes épület 1300 négyzetméteres zöldtetővel jön létre, foglaltság-jelző rendszerrel és hat darab elektromos autók töltését szolgáló egységgel. A parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról adott lesz a behajtási lehetőség a földszinten, kijárata az Árpád utca felé nyílik. Az épületet gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet majd megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. Az 1,7 milliárd forintos beruházáson belül a balett terem építéséhez az önkormányzat 186 millió forintos önrészt biztosít, a többi költség a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával biztosított.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondta, számukra óriási könnyebbség, hogy az új épületben minden igényüknek megfelelő próbatermet kapnak. „Ez egy nyitott művészeti otthon lesz, ahová a győriek be-bekukkanthatnak, s láthatják a felkészülést a következő bemutatókra.”

 

Három másik parkolóház is épül a városban

„Jelenleg a városban 3355 felszíni fizetős parkolóhely van, közvetlenül a centrumban 957 darab. A Révai, Jókai és Dunakapu téri parkoló-épületben együtt 745 autó tud megállni” – mondta el a gyorplusz.hu-nak Sági Géza, a Győr-Szol Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ez a kapacitás bővül most, de a város a jövőben az Árpád útival együtt összesen négy új létesítményt tervez.

A Modern Városok Program keretében valósul meg a Kórház melletti parkolóépület, és az adyvárosi Kuopio Parknál is tervezik parkolólemez létesítését. A Vásárcsarnok teljes felújításához kapcsolódóan is új parkolóház épül, amely szintén EU-s projekt keretében valósul meg.

 

Kerékpáros fejlesztéseket kapcsoltak a parkolóhoz

Az új belvárosi parkolóház építése a Kerékpáros és parkolási infrastruktúrafejlesztés Győrben című projekt részeként készül el. A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást telepítenek, s fedett kerékpártárolót alakítanak ki. Pótolják a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket a belvárosban.

A hálózatfejlesztés érinti a Teleki, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a Czuczor u. – Árpád u. – Aradi u. szakaszt, a Zechmeister u. – Benczúr u. – Újlaki u., valamint a Móricz – Vas Gereben utca irányokat több mint négy kilométer hosszúságban. A program egyszerre igyekszik szolgálni a parkolási kapacitás bővítését és az autósok elől elzárt zóna fejlesztését is, ezért új süllyedő kapuk biztosítják majd a forgalom elől elzárt területeket.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.GyőrközlekedésfejlesztésMi épül?építőipari cégekTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)parkolókEuro Generál

Hírlevél

Hirdetés